Lunds Akademiska Schackklubb
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Hem Hem
Publicerad den 14 november 2009
Lunds ASK
Utskriftvänlig
Farsta - LASK ½-7½
Inför tidsnöden stod det 0-0 mot Farsta. När tidsnöden var över ledde vi med 7-0. Därefter kämpade Tiger länge för att vinna, men fick nöja sig med remi. Nu har vi intagit platsen överst i tabellen.

Farsta - LASK ½-7½

Först klar var Linus, som spelade vit i kungsindiskt mot Krister Lagerborg. Han har vunnit på ungefär samma sätt flera gånger innan och sa efter partiet att den varianten helt klart är den där han har bäst statistik. I partiet lyckades Linus öppna damflygeln och byta av svarts vitfältslöpare. Utan den är svarts kungsattack inte särskilt farlig, men svart fortsatte trots detta att spela på angrepp. Han försakade därmed försvaret av damflygeln och Linus vann utan större problem.

2-0 svarade Jasmin för. Motståndaren spelade inte med någon särskild plan utan försökte mest byta pjäser. En ställning uppkom där båda spelarna hade sju bönder var, samtliga tunga pjäser och en lätt pjäs var. Jasmin hade springaren och Björn Jäderberg löparen. I det läget övergav Jasmin instruktivt den enda öppna linjen för att försöka byta dam. Han kontrollerade ändå alla ingångsfält, så det fanns ingen användning för linjen. Efter att ha uppnått dambyte fixerade Jasmin motståndarens bönder på samma färg som löparen, vann tillbaka kontrollen över den öppna linjen och trängde in med kungen. Ett mönsterparti!

Daniel vann över Anders Livner i ett långsamt engelskt parti. Han var själv inte helt nöjd med kvaliteten på partiet och det verkar som om svart hade sina chanser. Segern var dock inte alls orättvis. Det parti vi var närmast att förlora var mitt eget. Efter att ha blivit lurad i öppningen tog jag mig en rejäl lutare och kom en timme sämre på klockan - en mycket dålig förebild för alla lagkamrater! Under lutaren hittade jag dock ett intressant bondeoffer, som motståndaren ganska snabbt glufsade i sig. Jag fick massiv kompensation men lyckades inte riktigt hitta avgörandet. Efter att ha missat ett par lovande fortsättningar började partiet vända och mot slutet stod jag klart sämre. Då blev min motståndare lite väl nöjd och översåg en enkel kombination:

Diagram
Axel Smith - Johnny Wieweg.
1.Dxe4!
och svart kan inte ta tillbaka för plaskmatten. 1-0

Omedelbart efter att  min motståndare gett upp gav även Sven Lindeman upp i sitt parti mot Sebastian. Likom i matchen mot Umeå tog Sebastian motståndarens offrade material och försvarade sig bra. Efter att ha lyckats byta av det mesta, och ha ren pjäs mer, var matchsegern klar - 5-0!

Mladen spelade sitt första Elitserieparti denna säsong och ville verkligen vinna. Han undvek avbyten i mittspelet och hade möjligen en något passiv ställning men tog efter hand över partiet helt. I slutet vann han på både tiden och brädet.

Hans slog Niclas Hjelm i Schackhuset förra säsongen, och nu fick de åter mötas. Det var Hans som avvek från det partiet, redan i första draget. Efter mindre än 10 drag stod han bättre med svart. Efter drag 40 hade han ett tornslutspel med bonde mer och bättre torn. Motståndaren tänkte länge, men gjorde inga fler drag.

Vi kunde nu vinna med 8-0 om Tiger vann sitt sista parti. Han hade en liten fördel mot Kezli Ong, men materialet var väldigt förenklat och objektivt borde ställningen bli remi. Med Kezlis välkänt långsamma spel hade vi hopp om att vinna partiet. Så blev det inte, utan med ungefär en minut kvar på klockan byttes de sista pjäserna av och remin var ett faktum.


1 Kezli Ong
2301
0
½-½
Tiger Hillarp Persson 2642 0
2 Niclas Hjelm
2384
0
0-1
Hans Tikkanen 2494 0
3 Anders Livner
2396
0
0-1
Daniel Semcesen 2585 0
4 Björn Jäderberg
2226
0
0-1
Jasmin Bejtovic 2380 0
5 Johnny Wieweg
2203
0
0-1
Axel Smith 2506 0
6 Sven Lindeman
2220
0
0-1
Sebastian Nilsson 2357 0
7 Krister Lagerborg
2048
0
0-1
Linus Olsson 2354 0
8 Kevin Ong
2075
0
0-1
Mladen Gajic 2331 0

7½-½ är naturligtvis ett fantastiskt resultat, som vi dock uppnått ett par gånger tidigare: mot Limhamn 07/08 och mot Passanten 03/04. I och med storsegern gick vi upp i serieledning, då alla toppkonkurrenter vann med 4½-3½. Team Viking var nära att tappa poäng mot Wasa men lyckades hålla remi i sista partiet.

Nästa match är hemma mot Eksjö den 5 december. Missa inte den!

Linje

Byt teckenstorlek

Kontakt
Pixelkant vänster SCHACKHUSET
0766-270331
Trollebergsvägen 105, Lund
stadsbuss linje 2 mot Värpinge
hållplats: Jöns Ols Toft


UKRAINA - УКРАЇНА

VILL DU BLI LEDARE?


Gynna LASK:s
SPONSORER

> SPONSOR-INFORMATION
> STÖD LASK - BLI BLODGIVARE!
> MEDLEMSAVGIFTER
> LASK-INFORMATION
> REGLER
> LIVE-PARTIER
> REJTINGLISTOR
> SCHACKSKOLAN
> SOCIALT
> LUND OPEN
> LASK OPEN
> ÖVRIGA TURNERINGAR
> UNGDOMSTURNERINGAR
> ELITLAGET
> SERIESPEL
> SVENSKT GRAND PRIX
> LASK-PUBLIKATIONER
> LÄNKAR
> LASK:s FLYKTINGFOND
> CARNSTAMFONDEN
> MARTENSFONDEN
> BOKEN OM ROLF MARTENS

LARS OA HEDLUNDS BILDBANK


KOMMANDE ARRANGEMANG
> 27/4 Skåne Open Lund, min & ymin
> 28/4 Skåne Open Lund, jun & kadett
> 2/5 GULDHÄSTEN rond 7-9 kl 17.20
> 5/5 Skåne Open Lund, seniorer
> 9-11/5 Deltalift Open Tylösand, GP6
> 25/5 Schackåttan Bara
> 26/5 Rolf Martens minne Lund
> 8-9/6 Damallsvenskan Stockholm
> 13/6 Schackskolans våravslutning kl 17
> 14-16/6 Top Univ Team Bologna
> 15-16/6 LASK Weekend Lund
> 25-28/6 SOMMARLÄGER Lund kl 10-16
> 28/6-7/7 SM 2024 Fortnox Arena, Växjö
> 26-28/7 Rödeby Open Karlskrona
> 2-4/8 Mragel Open Lund
> 25/8 Frans G Bengtssons minne Lund

MOTIONSIDROTT (födda <2008)

INNEBANDY-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
INNEFOTBOLL-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
PADEL-intresserade:
Ta kontakt med Kjell Petersson
BORDTENNIS-intresserade:
Ta kontakt med Sven-Ingvar Sundin
LÅNGLÖPNING-intresserade:
Ta kontakt med Axel Smith

LUGI MOTION Victoriastadion

Play online chess



2700chess.com for more details and full list


Pixelkant höger
 
Skugga Skugga Skugga