SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 20 maj 2010
Axel Smith
Utskriftvänlig
Intervju med Hans Tikkanen
Inför sommarens SM kommer vi att porträttera samtliga 10 SM-gruppsdeltagare här på hemsidan. Förra veckan intervjuade vi Stellan Brynell och denna vecka har turen kommit till vinnaren av Deltalift Open 2010, Hans Tikkanen.

Berätta om din schackkarriär så här långt!
Jag började spela mycket tidigt. Min pappa startade en schackklubb och båda mina äldre bröder spelade, så om jag inte fick schack med modersmjölken, så insöp jag schackets grunder strax därefter.

Mest känd är jag kanske för mina många Skol-SM segrar och många IM-normer. Tänk om det vore många SM-segrar och GM-normer istället? Nåväl.

Vad är dina styrkor och svagheter som schackspelare?
Jag tränades tidigt i kombinationer och slutspel, och det kan man se än idag för det är nog där jag anses bäst. Min spelstil är ganska konkret. Annars är fantasin, och att alltid kämpa en styrka. Det jag är sämst på är nog öppningsfasen som jag finner ganska tråkig. Tidsanvändningen är också en svaghet, och allt annat... Jag känner att jag har mycket jag kan förbättra väldigt mycket.

Min uppfattning är att du räknar otroligt bra. Tränar du på dina styrkor eller svagheter?
Jag räknar långt ifrån så bra som jag tycker jag borde. Just nu tycker jag inte det är en styrka. Att bli bättre på att räkna är fas tre i min träningsplan. Jag hoppas vara klar med fas ett innan SM.

Det låter spännande. Du löser väldigt många enkla kombinationer, vad är tanken med det?
Det gör jag inte för tillfället, det var för avancerat för mig - det är fas två. Just nu är det enklare saker som gäller! Tanken kommer förklaras när jag är klar.

Hur mycket tid sysslar du egentligen med schack varje dag?
För tillfället alldeles för lite, jag var inte motiverad innan när jag inte hade någon tävling att se fram emot. Nu får jag ju dock spela SM, så nu ska det bli 5-6 timmar per dag.


Vad gör du annars när du inte spelar schack?
Just nu koncentrerar jag mig en hel del på att komma i fysisk form, mycket fotboll. Dessutom jobbar jag lite som tidningsbud – det funkar utmärkt att kombinera det med schack.

Vad har du läst på universitetet och hur ser dina planer ut angående utbildningen?
3 terminer fysik, 1 termin matte, 3½ termin ekonomi. Vi får se vad som händer i fortsättningen.

Vad är det bästa med att vara schackspelare?
Friheten!

Rätt svar! Någon speciell schackspelare du beundrar?
Inte direkt, om jag måste nämna någon så kanske Tiger eller Kasparov.

Vad är din målsättning i SM 2010?

GM-norm (6½/9), eller i alla fall kämpa om en.

Du bor bara två kilometer från spellokalen. Hur blir det att representera arrangörsklubben?
Det blir väl första gången i ett sånt här sammanhang, får se om det kommer att märkas med publikstöd...
Du är rankad på 13:e plats i Sverige men har inga stormästarnormer. Vad beror det på?
Jag är förmodligen inte vad man skulle kalla ”bäst när det gäller”. Dessutom har jag inte spelat särskilt bra på sista tiden, framförallt inte mot starkt motstånd vilket är närmast ett måste när man ska ta normer. Jag har t.ex. aldrig vunnit mot 2600+ spelare (elo) och knappt spelat en enda remi, vilket är störtlöjligt. Jag gör för stabila resultat vilket gör att jag ligger hyfsat högt utan att göra riktigt höga prestationer. Kollapser som mot Haub i Scandinavian Open 2009 hjälper ju precis inte heller.

Du är en ganska dålig förlorare. Är det nödvändigt för att vara schackspelare?

Nej, det tror jag inte. Men jag tycker det är svårt att ha höga krav på sig själv och sedan inte ta illa upp när man gör om samma idiotiska misstag gång på gång. Under senaste tävlingen, Copenhagen Chess Challenge, hade jag inga som helst förhoppningar att spela bra, så då tog jag heller inte illa upp när jag förlorade eller missade enkla saker.
Finns det någon förändring du vill se i svenskt schack?
Mer eloregistrerade turneringar och mer tilläggstid. Det stämmer kanske inte, men min känsla är att Sverige snart kommer vara bland de sista i världen där starka turneringar spelas utan tilläggstid.
Vad skulle titeln vara om du skrev en schackbok? Har du några planer på att göra det?
Titeln är nog bland det sista som blir klart. Säkert är dock att det inte blir en öppningsbok, slutspelsbok eller partisamling. Jag har många planer...

 

Du har även spelat lite Go. Hur är det?
Eftersom ett go-bräde är så mycket större än ett schackbräde (19x19) tror jag man tenderar att spela mer på känsla, vad som känns rätt, även på lägre nivå, i Go än i schack. Eftersom jag känner mig så osäker på vad som händer är det alltid mycket spännande.

Till sist: Hur är dina band till Finland?
Min far är finsk, men kom till Sverige som väldigt liten. Själv har jag bara varit i Finland för att spela schack.

 

Hans Tikkanens tidigare SM

2003 i Umeå

4/11 och 12:e-plats

2005 i Göteborg 4/13 och 12:e-plats
2008 i Växjö 5½/13 och 10:e-plats
2009 i Kungsör 7½/13 och 5:e-plats

Linje

  

Kreativt tänkande


 
Skugga Skugga Skugga