SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 12 maj 2010
Axel Smith
Utskriftvänlig
Intervju med Stellan Brynell
Inför sommarens SM kommer vi att porträttera samtliga 10 SM-gruppsdeltagare här på hemsidan. Först ut är Stellan Brynell, ordförande i Limhamns SK, landslagsspelare sedan många år och tvåfaldig svensk mästare (1991 & 2005).

Hur har din schackkarriär varit?
Jag började spela i klubb när jag var 10 år, i Malmö SS. Bytte sedan till Limhamn när jag var 13-14 år. Conny Holst var ungdomsledare då. Jag var hyfsad som junior, men inte något speciellt. Spelade t.ex. inga ungdomstävlingar för Sverige. 1988 blev jag IM, var 25 år då, och blev sedan stormästare 2001. Mitt bästa resultat var nog när jag vann SM 2005, det var ganska starkt besatt.

Var det ett aktivt val att bli schackspelare?
Nej, det var det inte, jag studerade under 80-talet och även en bit in på 90-talet. Jag har bara examensarbetet kvar på tekniska högskolan, men har också läst ganska mycket ekonomi.

Hur skulle du beskriva din spelstil?
Praktisk. Jag spelar ganska snabbt, ofta samma öppningar. Litar på att jag ska lösa eventuella problem på rutin. Jag har alltid undvikit tidsnöd och sådär. Normalt har jag varit ganska bra på att slå lägre rankade - det brukar räcka med att spela ganska säkert. Spelar efter min ranking, helt enkelt.

Någon speciell schackspelare du beundrar?
Bent Larsen har jag alltid gillat.

Är det för att han också var en väldigt praktisk spelare?
Det var han. Men det viktiga var ju att när jag var junior hade han en veckospalt i Sydsvenskan och skrev också i Schacknytt. Han skrev om positionella grejer som han förklarade väldigt väl. Dessutom var han mycket bra! Sen har han ju den här optimismen som jag inte riktigt kan förknippa mig med, men vinner man turnerigar med två poäng är det kanske okej.

Vad gör du när du inte spelar schack?
Läser, men det är ju nästan schack hela tiden. Men jag spelar på hästar, på travet. På lite större lopp är jag på Jägersro, kanske fyra gånger om året. Sedan spelar jag bridge med min far. Vi spelar faktiskt i serien också, Söderslättsseriens lägsta division. Bridge är mycket socialare än schack. En bricka tar bara sju minuter och det blir mer tid till att prata.

Det har funnits elaka tungor som sagt att de gärna hade sett dig i Mästar-Elit i SM 2010.
Det kan dom få drömma om! Nej, jag har absolut inga principer, men jag hade inte spelat Mästar-Elit i år, det hade jag inte gjort. Men det är ingen regel, hade jag fått lite villkor hade jag kunnat spela där.

Nu blev du uttagen till SM-gruppen. Vad är din målsättning?
Varför skulle jag inte kunna vinna? Det är tre stycken som har lite större chans, Emanuel, Tiger och Jonny, och tre stycken som jag betecknar som chanslösa. Och sen är vi fyra som har ungefär lika stor chans. Eftersom det bara är nio ronder så blir det ju bara ett par tre partier som avgör.

Hur är det att bo hemma under tävlingen?
Det är ju både fördel och nackdel. Nackdelen är ju att man har lite längre resor, så blir man lite distraherad. Man får telefonsamtal, det kommer räkningar, livet går vidare som vanligt. Bor man på ett hotell är man på schack.

Din telefon har redan ringt ett par gånger under denna intervju. Är det mest till nackdel?
Fast när man är hemma har man ju många schackböcker att titta i. Men visst, jag tror det är lite mer nackdel än fördel, men inget avgörande. Det blir lite tråkigare, man tappar det sociala. Bor man på hotell går man ut och käkar med dom andra spelarna. Lite av poängen med SM försvinner när man bor hemma.

Din form har varit väldigt god under våren!
Jag har bara satt bort mig en gång! Det var det som var grejen, att jag skulle sluta att sätta bort mig i ett drag. Spela dåligt är tillåtet, men jag har gjort lite för många sådana tabbar, som jag aldrig gjorde förr. Okoncentration. Jag har inte varit skärpt, ofta när jag tror att jag skulle vinna.

Hur har du löst det problemet?
Det är lätt att göra något åt. Jag försöker koncentrera mig mer. När jag är i det läget att jag håller på att vinna får man se till att spela vidare de sista 20 minuterna. Det är oförlåtligt att inte vinna de partierna! Sådana förluster stör även nästa rond. Det har förfärliga konsekvenser.

Jag har sett att du ofta masserar tinningarna under partierna. Hur kom du på den metoden?
Jasså? Det har jag inte tänkt på, men då är det säkert jättenyttigt. En sak jag ofta gör är däremot att lösa korsord före partiet. Hjärnan går igång. Soduko tycker jag däremot är för tråkigt, för mekaniskt, medan korsord är mer uppfinningsrikedom.

Varför inte kombinationer istället?
Man vill inte tänka på schack precis före partiet.

Är det korsorden som gjort att du vunnit Jeopardy?
Där har du fel, det stämmer inte. Jag har varit med i Jeopardy, men det gick inte så bra. Däremot vann jag en annan frågesportstävling, där priset var en resa för två till Hawaii. Man skulle vara snabb att svara på frågor, känna igen bilder på folk.


Du har vunnit SM två gånger tidigare. Berätta om de tävlingarna!
Det var 1991 och 2005. Det var inga stormästare med 1991, det fanns ju inte så många. Slog Lars-Åke Schneider i näst sista ronden och vi delade segern. Det var särspel i Helsingborg senare på hösten. Jag spelade tre remier och vann ett parti. Samtidigt som jag vann SM vann Johan Hellsten JSM i särspel. Det var sista gången det var särspel i SM. 2005 var mycket roligare, det var mycket starkare. Jag slog Evgenij. Remi mot Cramling i sista ronden, allt gick bra!

Jag minns mest ditt parti mot Bosse Lindberg...
... där jag satte bort damen. Den förlusten svider fortfarande. Det är precis så jag inte får lov att förlora.

Jag läste nyss en intervju med Patrik Andersson som inte kunde glädja sig åt Champions League-vinsten 2001 eftersom han själv missade en straff. Han såg det som en konsekvens av att han var perfektionist.
Så var det inte för mig. Jag gladde mig mycket åt SM-vinsten 2005.

Men så är du ju praktiker! Till något annat: vad tycker du om det nya SM-formatet?
Jag tror att det är nödvändigt. Det är en nackdel för mig, eftersom det blir svårare att komma i SM-gruppen, men det blir lättare att hitta arrangörer. Det blir roligare när alla samlas på en gång. Tidigare kom hälften ena veckan och hälften andra veckan.
Jag gillar inte dom som bara säger nej, man måste ju prova lite förändring! Så det är bra med förändring av SM.

Finns det någon annan förändring du vill se i svenskt schack?
Vi skulle bli bättre på att utnyttja internet, värva medlemmar utanför schackets värld. Jag vet inte hur, men utnyttja det mediet på något sätt.

Avslutningsvis: Vilken bok skulle du ta med till en öde ö?
Die Endspiel Universität av Dvoretsky. Den hade räckt länge.

För två decennier sedan svarade du "Stora korsordlexikonet" på samma fråga.
Det var inte dumt heller, men då måste man ju ta med sig korsord.

 

Fem korta frågor

 

1) Vad bjuder du på
när du får besök?

Kaffe

2) Löpare eller springare? Löpare
3) Favoritstrand?





Den med en uteservering, parasoll och lite sand. Som barn var man tvingad att bada, men i vuxen ålder sker det ganska sällan. Kombinationen vatten och sand är inte lyckad!
4) Två remier eller
en vinst & en förlust?
Två remier.
5) Vem vinner Sigemanturneringen?

Före Ballerupturneringen hade jag sagt Hector. Nu får jag nog tippa Giri, han verkar väldigt bra.


 

Linje

  

Kreativt tänkande


















 
Skugga Skugga Skugga