Cellavision Chess Cup
Skugga Skugga Skugga
Skugga
HUVUDSPONSOR
ÖVRIGA SPONSORER


SCHACKAKADEMIEN


ELITE HOTEL IDEON
LUNDS KOMMUNQUALITY CHESS

SVEN-INGVAR
SUNDIN
SPARBANKEN SKÅNE
SIGEMAN & Co.NEW IN CHESS


Linje

     ;  HEM     ;  LIVE     ;  RESULTAT     ;  INBJUDAN    ;   ANMÄLAN     ;  ANMÄLDA     ; 
Publicerad den 27 juni 2015
Calle Erlandsson
Utskriftvänlig
Intervju med IM Axel Smith
Det är dags för den tolfte intervjun inför CellaVision Chess Cup. Axel Smith fyller 29 år idag den 27 juni - samma dag som Ulf Andersson fyller 64! Han är gift med WIM Ellinor Frisk och tillsammans har de dottern Selma, född samma datum som Alexander Aljechin.

Axel Smith är med bland arrangörerna i Cellavision Chess Cup - bland annat ansvarig för programboken - men kommer inte att vara på plats under själva tävlingen. Då jagar han en stormästarnorm i Härryda International GrandMaster Tournament i Göteborg. Sedan ett år är han redaktör för Tidskrift för Schack och hans träningsbok Pump Up Your Rating valdes till årets bok 2013 av den amerikanska hemsidan ChessCafe. Axel har också jobbat ett år som tränare i nordnorska Kristiansund och är tränare för Guernseys landslag och Chess Team Sweden. Han blev IM 2008 och har en GM-norm, men också missat normen i sista ronden vid sex tillfällen! I SM-gruppen kom han trea 2012 och fyra 2013. Axel är också regerande Nordisk mästare.

Yrke, utbildning, sysselsättning? Magisterexamen i litterär gestaltning, schackskribent. Trivs mycket bra med uppdraget som TfS-redaktör. Född i Lund den 27 juni (1986), samma datum som Uffe. Spelar för LASK, men även Echecs Club Montpellier, Kristiansund SK och Greifswalder SV – har ännu inte bytt klubb i något land.

När började du spela schack och vem lärde dig? Började spela med min farfar i tioårsåldern och kom sedan till LASK med Jan Slettebo och Sven Asker som tränare. Min mest minnesvärda vinst är just mot farfar: ett drag som såg ut att hota något på damflygeln skapade samtidigt ett lömskt hot mot kungen. Något ”bästa” parti har jag inte spelat. Normalt gör jag fem till tio misstag per parti, och de enda undantagen är tidiga dragupprepningar. Smärtsamma förluster finns det däremot gott om. Har förlorat över 400 gånger och det värsta är kanske mot Eduardas Rozentalis i Öppna Norgemästerskapet 2012. Behövde vinna för norm och stod klart bättre, men till sist blev det dragupprepning. Jag gick ur och förlorade ett torn i ett drag. Reaktionen håller jag för mig själv.

Vilken schackspelare har du mest inspirerats av? Nils Grandelius och Ulf Andersson. Hade Ulf skrivit en schackbok hade den blivit den bästa jag läst, men det har han tyvärr inte gjort. Vad gäller inspirerande partier brukar jag svara Kasparov-Topalov, Wijk aan Zee 1999,  men det har inte inspirerat mig mer än att det gått många år sedan jag senast tittade på det. Kasparovs attityd inspirerar mer, intrycket är att han kämpade mycket mer för sina poäng än exempelvis Carlsen. Vem som är bäst genom tiderna beror nog mest på vad man lägger i begreppet.

Vilka är dina favoritöppningar osv? Katalanskt och Grünfeld – med fianchetto­löparen som gemensam nämnare. Föredrar så lång betänketid som möjligt, och tycker att det är löjligt att man kan förlora av andra orsaker än vad som händer vid brädet. Bort med mobilregeln och nolltoleransen!
Vilka är dina styrkor och svagheter som schackspelare? På pluskontot finns vinnarinstinkt, goda förberedelser och prestigelöshet. På minuskontot att jag försöker spela bättre än vad jag kan - bland mycket annat.
Ditt tips till en spelare som vill bli bättre? Sätt igång! Många lägger mer energi på att planera och dagdrömma än att verkligen träna. Inget fel i det, naturligtvis.
Vilken är din favoritmat? Vegansk stenålders.
Övriga favoriter? Färg: vinröd. Musik: folkmusik, men det blir inte ofta. Film: Äppelkriget. Skådespelare: har noll koll, men Jasmin Bejtovic sketcher är fantastiskt roliga. Författare: när vi flyttade till Norge läste jag allt av Knausgård för att lära mig språket. Men säger man att man uppskattar hans böcker tror många att man syftar på skandalerna och utelämnandet. Så då får det bli Lina, som ännu inte kommit ut med något eftersom hon vägrade dansa efter förlagets pipa. Hobbies: löpning och franska.

Vilken person beundrar du mest? Mahatma Gandhi och hans inställning till mat och ägodelar. När hans fru blev bestulen på några tyger blev han upprörd, inte över stölden utan över att hon hade något som var värt att stjäla. Eller som ett gammalt ordspråk: när något är stulet från ett välbevakat hem har en tjuv stulit från en annan.
Vad är det bästa med att spela schack? Att man bara har sig själv att skylla. Generellt är jag nyfiken på själva spelet och gillar dessutom att tävla, men kombinationen är olycklig. När jag tittar på schack vill jag att det ska utveckla mig som spelare och det tar död på lite av det roliga. Med andra ord är jag trött på ambitionen att försöka bli bättre, men den lär hänga kvar åtminstone ett tag till.
Vem blir nästa världsmästare i schack? Av det lilla jag sett verkar Wei Yi ha rätt mentalitet: han älskar schack, jobbar hårt och har fötterna på jorden. Men vad det räcker till är omöjligt att gissa.

Vi tackar Axel för intervjun, gratulerar honom på födelsedagen och önskar honom lycka till i Härryda.
Calle Erlandsson

Tidigare intervjuer:
GM Jacob Aagaard    GM Jonny Hector    Carl Fredrik Johansson    GM Stellan Brynell    GM Jens Kristiansen   
GM Pia Cramling    Johan Sigeman    Lars-Henrik Bech Hansen    GM Carsten Høi   GM Ralf Åkesson
IM Jesper Hall

Linje

FEEDBACK

Chessbase 2019
Chessbase (tyska) 2019
Chessbase 2016

LÄNKAR - LINKS

FIDE - Världsschackförbundet
Sveriges Schackförbund
Dansk Skak Union
Lunds ASK
Lunds Schackakademi
Inte bara schack (Lars Grahn)
Bergens Schackklub
FIDE-rating
New In Chess
ChessBase
Schackbutiken, Göteborg

 
Skugga Skugga Skugga