Cellavision Chess Cup
Skugga Skugga Skugga
Skugga
HUVUDSPONSOR
ÖVRIGA SPONSORER


SCHACKAKADEMIEN


ELITE HOTEL IDEON
LUNDS KOMMUNQUALITY CHESS

SVEN-INGVAR
SUNDIN
SPARBANKEN SKÅNE
SIGEMAN & Co.NEW IN CHESS


Linje

     ;  HEM     ;  LIVE     ;  RESULTAT     ;  INBJUDAN    ;   ANMÄLAN     ;  ANMÄLDA     ; 
Publicerad den 28 maj 2015
Calle Erlandsson
Utskriftvänlig
Alla deltagare i CellaVision Chess Cup får schackbok från Quality Chess!
QUALITY CHESS - världens kanske ledande publicist av schackböcker - har inlett ett samarbete med LASK och CellaVision Chess Cup. Bland annat kommer alla turneringsdeltagare att få en GRATIS schackbok från Quality Chess! Därmed kan man säga att alla får ca 50% rabatt på startavgiften!

Stormästaren Jacob Aagaard är delägare och en av grundarna av QUALITY CHESS. Han har skrivit ett 20-tal schackböcker och fick sitt genombrott år 2002, då Excelling at Chess utsågs till årets bok av ChessCafe.com. 

Jacob blir den förste i raden av spelare som LASK intervjuat inför CellaVision Chess Cup. På bilden till höger ser vi GM Viswanathan Anand överräcka English Chess Federations award för Book of the Year 2010 till Jacob för hans böcker Attacking Manuals 1 & 2. Bilden kommer från www.jacobaagaard.com

Namn: Jacob Aagaard Madsen. Använder Aagaard professionellt och Madsen i privatsfären. Född 31 juli 1973.
Yrke och utbildning: Professionell schacktränare och författare. Avslutade utbilningen på Nordisk filologi vid Københavns Universitet strax före examen - kommer knappast att bli färdig, det betyder inget för mig och mitt liv.
Bostadsort: Glasgow. Jag flyttade till Skottland 2004 och har två barn här (är skild). Det är här jag hör hemma. Jag är medlem i tre schackklubbar - Beardsen och Edinburgh i Skottland och Woodgreen i England. För tillfället är jag inte medlem i någon dansk klubb, då jag inte har tid att spela i den danska ligan nästa säsong.
Började spela schack som 6-åring, men då jag grät då jag förlorade ville ingen spela med mig. Jag började spela med en skolkamrat då jag var 10 och 12 år gammal gick jag med i Frederiksværk Skakklub.

Mitt mest minnesvärda parti är som svart mot Nick Pert i brittiska mästerskapet 2007 och mitt bästa parti mot Jakob Pallesen 2002. Min mest smärtsamma förlust kom när jag var tonåring - tonåringar har fantastisk talang för att känna smärta... :-)
Brukar säga att jag mest inspirerats av Garri Kasparov, men då jag just nu skriver en bok tillsammans med Boris Gelfand måste jag säga att jag lärt mig mer av honom än av någon annan. Då jag började spela såg jag upp till Henrik Mortensen på en nivå som en vuxen man inte kan se upp till någon, Henrik, du kommer alltid att vara den störste!
De tre bästa schackböckerna? Jag tycker bäst om mina egna böcker, då de är skrivna precis som jag anser att de bör skrivas! Men om jag ska välja tre andra författare så är det Artur Yusupovs serie, som startar med Build up Your Chess I, Dvoretskys Endgame Manual och kanske också Learn from the Legends av Mihail Marin, som jag också redigerade.
Det parti som jag mest inspirerats av är Gelfand-Campora, Cesme 2004. Boris gjorde det levande genom att besvara mina frågor. Det var beslut som var automatiska för Boris, som ingen av mina GM-elever kunde lösa!
Rangordna de tre bästa schackspelarna genom tiderna! Det blir Kasparov, Fischer och Steinitz.
Min favoritöppning som vit är Franskt. Se vad du har gjort mot din vitfältslöpare Stellan!
Min favoritöppning som svart är Kungsgambit. Tack för bonden!
Mina styrkor som schackspelare: Inte så stora. Jag har stor förståelse, men dålig koncentrationsförmåga och ingen ambition.
Mina svagheter som schackspelare: Leave me alone!
Mina tips till en spelare som vill bli bättre: Jag har skrivit många böcker med många goda idéer :-) Läs dem!
Vilken betänketid föredrar du? Så lång tid som möjligt och helst utan inkrement.
Vilken schackregel borde ändras? Det vore en bra start om alla kände till reglerna som de är...

Din favoritmat? Råa grönsaker och sallad.
Favoritdryck? Jag tycker om färskpressad grönsaksjuice och älskar en grön smoothie med ingredienser som selleri, broccoli, spenat, gurka, äpple, ananas (alla färskpressade) med avocado. Min egen uppfinning är färskpressad vattenmelon och chili. Antingen älskar man den (8-10) eller hatar den (1-2).
Din favoritfärg? Grå - det finns så många nyanser.
Din favoritmusik? Rappmusik. Jay-Z är bäst. Get Rich or Die Tryin´ av 50 Cent är min favoritplatta. Av nyare konstnärer tycker jag om Kendrick Lamar och speciellt YG. Jag spelar gitarr och kan spela allt från Nirvana till Lighthouse Family. Jag har en mycket bred smak.
Din favoritfilm? Goodwill Hunting är den film som gjort det största intrycket. Men den bästa film som jag har sett är säkert The Dark Knight som är fantastiskt välskriven.
Favoritskådespelare? Skådisar är instrument i regisörernas händer. Christopher Nolan är en mycket spännande regissör. Marion Cottilard är bra på att välja intressanta filmer, men jag vill inte se filmer just för att hon är med. Det är historien som intresserar mig.
Favoritförfattare? Jo Nesbø, men de senaste böckerna har inte varit bra. James Ellroy gjorde stort intryck även om han var mycket oförskämd jämfört med mig, Man vad kan man vänta sig av kriminalliteraturens Iggy Pop? En kram? Knappast!
Favoritkonstnär? Salvador Dali.
Vilken person beundrar du mest? Søren Dalsberg.
Vad är det bästa med att spela schack? Den sociala samvaron. Jag spelar ofta tennis - 10-20 timmar i veckan - men schackspelare är ett mycket mera sympatiskt folk.
Vem blir nästa världsmästare i schack? Magnus Carlsen och därefter Magnus Carlsen igen...

Vi tackar Jacob Aagaard för en spännande intervju, och önskar honom och Quality Chess lycka till.
Calle Erlandsson

Linje

FEEDBACK

Chessbase 2019
Chessbase (tyska) 2019
Chessbase 2016

LÄNKAR - LINKS

FIDE - Världsschackförbundet
Sveriges Schackförbund
Dansk Skak Union
Lunds ASK
Lunds Schackakademi
Inte bara schack (Lars Grahn)
Bergens Schackklub
FIDE-rating
New In Chess
ChessBase
Schackbutiken, Göteborg

 
Skugga Skugga Skugga