» HEM
» NYHETER
» REJTING
» AKTIVITETSPLAN
» INFORMATION
» LÄNKAR
» FORUM (
17 okt)
» ARKIV (
nytt fönster)
Referat version 2.0 - Återkomsten
den 1 mars 2009
Och så var han då äntligen tillbaka. Mannen, myten, legenden och den schackligt oerhört bristfällige referatören - Sune Mangs. I dagens rond av allsvenskan ställdes vårt stolta lag mot lede fi från södern - Limhamns SK II. Inför ronden låg vi halvrisigt till om än över nedflyttningsstrecket medan Limhamn tillhörde medaljaspiranterna. Dagens lag (som vanligt signerat CAUCH-oraklet Per-Åke "Pårre" Johansson var inte sjukt långt ifrån starkast möjliga men snittrankingmässigt låg vi ändå i lä med 114 fläskiga poäng.

Startskottet gick strax innan 11:00 vilket är kul, naturligtvis. På förstabordet spelade Percy en i mitt tycke semi-solid fjantvariant mot den annars så vältaliga och charmiga Trompan. Märkligt nog verkade svart komma okej ut ur öppningen. Också på andrabordet blev det en god Pseudo-Trompa (d4 d5 Lg5 - trams) fast med Patrick som vit. Även om Pattén verkade komma okej ut så tyckte jag nog ställningen utjämnades så småningom och partiet blev ganska låst genom otäcka bondekedjor som för tankarna till tomater, gröna tomater. Undertecknad spelade något överraskande svart på tredjebordet och fick möta något London-systemsliknande vilket alltid är lika underhållande. Svart kunde efter en utsökt men föga välplanerad centrumstöt rycka åt sig lite initiativ och eget spel även om ställningen förblev relativt balanserad inför den stundande tidsnöden. På fjärdebordet hittar vi den alltid lika pålitliga, solida och välklädda Jörgen "Jaså?" Blixt. Tack vare att motståndaren hann offra före han själv fick han upp en bra ställning med pjäs för två än så länge oviktiga bönder. Redigt gutt det ju.

På det ärofyllda femtebordet spelade Anton en kungsindier med de svarta pjäserna. I Fianchettovarianten kom han troligtvis okej ut, trots suspekta, fullständigt antiteoretiska och hopplösa löparmanövers. En hemmaprepp måntro? Därefter stöter vi på gambitkungen, skönsångaren och något annat - Klasse-Basse. Som vit spelade han b4-gambiten i Sicilianskt och såg ut att komma ut synnerligen trevligt mot den nyblivne Nordiska skolmästaren Philip Lindgren, för övrigt jämngammal med den där Angelina. På näst sista bordet finner vi Sveriges för nuvarande största schacktalang Victor Hjerpe. Han kom dock ut ganska dåligt, vilket sällan är speciellt bra. Slutligen har vi lagets ankare och ständige poängplockare Angelina på åttondebordet. I en c3-sicilian kom hon bra ut som vit och efter ett jätteväl genomtänkt och frivilligt offer fick hon avgörande angrepp och kunde strax efter matpausen avveckla till ett lätt vunnet mittspel och 1-0 till oss. WOHOO.

Strax efter denna mustiga vinst började en sjuklig mängd partier nå sina slut och då jag nästan hade tidsnöd har jag inte fantastisk koll på samtliga upplösningar. Jörgen lyckades förvalta sitt materiella övertag väl och motståndaren tvingades ge upp efter massa avbyten (måste väl nämna att Jörgen vid ett tillfälle offrade kvalité, annars lackar han). 2-0. Därefter blev bord 1 och 6 klara, Percy lyckades på oklart vis fixa steken kvickt efter vad jag kunde se en ställning med endast ett smuttigt övertag. 3-0. Björn som spelade upp en lovande ställning förlorade dessvärre på ett sätt jag icke hann uppfatta då jag var upptagen med hemliga saker. Här någonstans torskade även den gode Hjerpe efter att ha överlämnat kvalité efter en påpasslig bondeframstöt och löpardrag av limhamniten. 3-2.

I gemensam tidsnöd offrade min motståndare chansrikt damen för torn och pjäs. Efter små taktiska märkligheter och gemensamma offer utmynnade det hela i ett slutspel med just dam mot torn och pjäs. Då motståndaren missade en vinstväg (efter att jag verkar ha missat ett par) var tidsnöden avklarad och ställningen hastigt och lustigt jätteförlorad för vit, vilket för mig var roligt att höra, naturligtvis.

Därmed var ställningen 4-2 och Patrick på andrabordet ledde dessutom med kvalle mot bonde utan superkomp. Här kastade gos-patrick fram ett remianbud vilket genast antogs och som i sin tur säkrade matchvinsten. Kort efter grämde han sig en smula, då detta innebar den andra raka remin för honom och eventuellt missat avancemang över 2200 i flytningar. Dessutom erkände han sig vara nästbäst i klubben på Trompowsky. I det sista kvarvarande partiet hade Anton efter aktivt och halvsolitt spel fått upp ett väldigt remibetonat slutspel vilket 10 drag senare även blev det framförhandlade resultatet.

På så vis fastställdes det för vår del kraftfullt mysiga slutresultatet 5-3 och goda chanser till förnyat kontrakt i division 1. Till lunch serverades kyckling med potatissallad förresten, det var riktigt gott. Se nedanstående inlägg av pellelusken för bordsresultat. God kväll mina damer och herrar. God kväll.

Vid bordet af tangént:
En människa jag vägrar namnge