» HEM
» NYHETER
» REJTING
» AKTIVITETSPLAN
» INFORMATION
» LÄNKAR
» FORUM (
17 okt)
» ARKIV (
nytt fönster)
Omnipotent uppdatering
den 10 mars 2010
Här följer en kortare uppdatering av klubben och dess medlemmars aktivitet på senare tid.

I Div. 1 södra har Växjö-Glasriket SA lyckats gå upp i delad serieledning efter en lätt heroisk insats mot Västervik som besegrades med 5-3. 3 av poängen togs på övertygande vis av glasrikartrion Percy, Emil och Patrick. Läs mer om matchen på http://www.smp.se/nyheter/lessebo/schack-infor-publik-pa-kosta-boda-art-hotel%281801628%29.gm. Serien kommer att avgöras om knappt två veckors tid i en direkt seriefinal mot Team Malmö som i kraft av bättre partipoäng endast behöver ett oavgjort resultat för att avancera till superettan. Spännande värre.

Det har även varit viss individuell aktivitet under våren, kanske främst från Angelina i vanlig ordning. I helgen belade hon tredjeplatsen i flick-SM:s högstadieklass, endast överträffad av ärkerivalerna Linda Åström och Jessica Bengtsson. I Västgöta Open belades en delad 18:e plats med starka 4,5 av 8 i hård konkurrens.

Även Emil har spelat en del och deltar efter sin emigrering till Lund i stadens öppna mästerskap Lund Open. Där har han fått en förträfflig start och har 4,5/5 poäng och leder turneringen ensam med en hel poängs marginal före duon Linus Olsson och Hans Frisk. Denna turnering följs med fördel på www.lask.se.

I Växjös KM som just dragit igång deltar Herr Pellelusk i egen hög person och har såvitt tabellen vittnar om tagit 50% efter två ronder, även om undertecknad misstänker att tabellen haltar en smutta. Följ denna turnering på http://www.vaxjoschackklubb.se/2010/KM2010.asp

Om jag mot alla odds missat något extremt viktigt, var icke rädd att påtala saken, förslagsvis i vårt för närvarande liiiite för inaktiva forum. Trevlig snösmältning, allesammans.

/Bränke Lastbil

Emil klubbmästare i blixt
den 20 januari 2010
Efter en synnerligen dramatisk tävling kunde Emil notera ytterligare en KM-titel på sitt hittills ganska mediokra schack-CV. Det krävdes dock ett poängtapp för huvudantagonisten Tobias Gutzmann mot Ola Andersson i sista ronden för att segern skulle ros hem med kraft. Även Anton Grummesson deltog i evenemanget där han bland annat bidrog till glasrikarframgången genom att vara en av få som snodde poäng av Tobias.

Prispallen fick följande utseende:
1. Emil Lindahl, 19,5/22
2. Tobias Gutzmann 19
3. Nedzad Neretljak 17

Nästa vecka vankas det KM i snabbschack och veckan därpå startar årets i särklass mest prestigefyllda tävling, Växjös KM - långpartier. Det vore himla trevligt med mer Glasrikisk och för all del Växjöisk fägring. Anlägg och lägg an!

Väl mött.
Oavgjort för Växjö-Glasriket SA
den 17 januari 2010
Dagens match mot Åstorps SS/Schackalen slutade efter en mäkta jämn batalj med ett oavgjort resultat. Måhända ska vi tillhöra det något mer tacksamma laget för den delade poängen, men det är väl inget vi behöver diskutera så det hörs.

Bordsresultat enligt följande:

1. Rolf Lekander, 2280 - Arnthor Einarsson, 2320 ½-½
2. Tobias Gutzmann, 2177 - Stefan Ivarsson, 2352 0-1
3. Emil Lindahl, 2147 - Per-Inge Helmertz, 2313 ½-½
4. Lars Holmstrand, 2145 - Gösta Petersson, 2174 1-0
5. Björn Morén, 2134 - Jan Bengtsson, 2167 0-1
6. Patrick Fransson, 2130 - Fredric Olsson, 2147 0-1
7, Nedzad Neretljak, 2107 - Åke Sandklef, 1923 1-0
8. Bengt Wihlborn, 1996 - Staffan Thomasson, 1949 1-0

Nästa seriematch äger rum om två veckor såvida inte mitt minne sviker mig. Då vankas det smålandsderby mot Hultsfred.

På tisdag spelas Växjös officiella blixt-KM. Kom dit och fröjdas, ta en placering eller två. Lev väl tills dess.

Bastarden bakom bokstäver: Emil.
Malmö Open
den 21 december 2009
I den gångna helgen avgjordes den typ 36:e upplagan av Malmö Open. Klubben representerades stolt av Emil och Angelina och av Nedzad, Bengt och Tom från broderklubben Växjö SK. Emil lyckades bäst av dessa med 4,5/7 poäng och en delad 16:e plats. Angelina tog 3,5 men må ha förtjänat fler - hon hade skrällar på gång mot såväl GM Stellan Brynell som starke B-G Christensen. Nedzad och Tom slutade på 3 poäng och Bengt på 2. Vann turneringen gjorde juniorerna Nils Grandelius och Jon-Ludvig Hammer. Komplett resultatlista finnes på: http://web.telia.com/~u14500465/mo_res_2009.html

God jul vänner. Nu tar vi det lilla lugna. /E.
Gold Open rond 4
den 26 november 2009
Så var även den näst sista ronden av Växjöarrangemanget Gold Open spelad och bokförd.

Mötet mellan fullpoängarna Rolf och Herr Jag blev trots relativt oambitiöst öppningsspel en spännande batalj. Rolf kom något bättre ut även om min ställning förblev solid men en smula passiv. Efter en förmodat hyfsat vältajmad centrumstöt och ett mindre effektivt löpardrag lyckades jag få ett något bättre slutspel. I den begynnande tidsnöden erövrades en ren kvalitet och även om ställningen var klart fördelaktig så var vinstföringen rätt komplicerad. Med knappa 3 minuter kvar på klockan valde jag att offra tillbaka och slutspelet med bonde över verkade tyvärr vara extremt svårvunnet och remin förhandlades fram.

I det andra toppmötet och prestigederbyt mellan Anton och Victor fick den sistnämnda tidigt en praktiskt irriterande ställning i en småudda öppning. Anton fick sig en god bonde och bättre ställning men Victor krånglade sin vana trogen till det så gott det gick och för ett kort tag osade det katt kring Antons kungsställning. Den samme redde efter ett par inexaktheter ut stormen varpå ställningen fort blev överväldigande och fullpoängaren ett faktum.

Även Angelina låg bra med i toppen med 2/3 trots w.o-torsken mot Victor. I denna rond ställdes hon som bekant mot Nedzad, det blev en sicilianare där Angelina som svart verkade komma okej ut. Nästa gång jag tog mig ett kik hade dock något hänt ty plötsligt hade hon hamnat två bönder under utan kompensation. Nedzad gjorde inte heller några misstag med vinstföringen utan avvecklade säkert och solitt.

Pelle fick möta Olof och efter en taktisk finess i öppningen vanns en bonde samtidigt som Olofs kungsställning blev prekär. Kort därefter erövrades en pjäs och därefter rådde minimala tvivel kring vem som skulle få signera en riktig tjockis till etta i sitt protkoll.

Fullständiga glasrikarresultat i koncis form:
Rolf - Emil ½-½
Anton - Victor 1-0
Nedzad - Angelina 1-0
Pelle - Olof 1-0
För lottning och mer resultat rekommenderas länken från tidigare inlägg.

Finalronden dröjer till den åttonde december. "VARFÖR DET?", kanske ni vrålar då. Det beror på gemytlig adventsblixt nu på tisdag. Kom dit, vetja!

Vid den outhärdligt asvarma datorn: Emil
Gold Open rond 3
den 20 november 2009
Åhå åhej vad är det som händer egentligen. Jo det ska jag för er förtälja. Härom större gårdagen inträffade lyckligtvis den tredje ronden av gyllene öppna på utsatt tid och plats. På schackligt palaver bjöd Anton tidigt med en Evans-gambit mot den talangfulle Tom Rydström. Anton kom väl ut och efter ett temporärt pjäsoffer borde han med fortsatt skicklighet visat vart skåpet skulle stå. Så blev emellertid inte fallet även om han lyckades spela till sig en kvalité. Toms idogna kämpande gav resultat då en uppnosig fribonde visade sig vara farligare än en bjässe och Anton föll sånär på målsnöret. Måhända var han rentav förlorad? Hursomhelst lyckades han ro hem steken ändå. Gratulerar, gratulerar, säger vi till Anton.

Victor mötte Rolf som svart och trots en fenomenal 5-minuters prepp från en ganska potent spelare lyckades den gode Victor inte rubba granitstabila Rolf. Undertecknad mötte gambitoraklet och mästerfifflaren Alf i ett Engelskt parti. Efter vissa svaghetsprovokationer och märkliga utfall fick jag ett materiellt övertag varpå svart ganska snart dukade under för en bindning som förde tankarna till det fruktansvärda, köttätande pungdjuret Tasmansk djävul.

Angelina spelade återigen vit i en Pircig sak mot Stefan. Svart verkade lyckas utjämna och utsikterna för införskaffande av poäng såg inte sinnessjuka ut. Dessbättre för Angie och sämre för Stefan fick den tidigarenämnda snart upp ett otäckt angrepp som under utomjordiskt mystiska omständigheter verkar ha inbringat Angelinas andra fullpoängare i turren.

Pelle "The man Lapidoth" spelade på hemmaplan vilket verkar ha haft viss betydelse då första ettan bärgades med kraft.

Övriga resultat och lottning till rond 4 finnes bäst på http://www.vaxjoschackklubb.se/2009/GoldOpen_2009.asp

I den fjärde och nästsista ronden blir det ytterligare ett glasrikarderby mellan Anton och Victor. Fantastiskt roligt för den som tycker det. Angelina ställs mot lurige Nedzad, Pelle mot Olof och de två återstående fullpoängarna Emil och Rolf möts med kraft.

Vid mackan med brie och hjortronsylt: Bajje
Rysare av rang mot Eslöv
den 16 november 2009
Växjö/Glasriket SA kunde med nöd och näppe roffa åt sig den goda smällkaramellen i form av 2 nya matchpoäng mot ett skrällsuget Eslöv. V/G SA hade ett tämligen markant övertag på pappret men som så många gånger förr visade det sig att där vinner man då rakt icke några partier. Björn blev lite av en matchhjälte då han i det allra sista partiet lyckades vända ett måhända remiaktigt slutspel till vinst. Gott. Ett mer utförligt reffe tåls att vänta på, inte sant.

Växjö/Glasriket SA 4,5 - Eslövs SK 3,5
Rolf Lekander, 2283 - Mende Dimovski, 2233 ½-½
Percy Fransson, 2209 - Anders Johansson, 2147 ½-½
Tobias Gutzmann, 2186 - Kristian Glans, 2067 0-1
Björn Morén, 2158 - Leif Lindkvist, 1955 1-0
Lars Holmstrand, 2178 - Ingvar Persson, 1970 1-0
Patrick Fransson, 2166 - Sven Egetorp, 1837 ½-½
Emil Lindahl, 2111 - Niklas Frost, 1790 1-0
Nedzad Nereteljak, 2138 - Måns Håkansson, 1536 0-1

I nästa match spelar vi borta mot Limhamns SK II. Hoppas det går utmärkt. Lev väl tills dess.
Gold Open rond 2
den 15 november 2009
I gyllene öppnas andra rond såg vi alla fram emot bataljen Victor - Angelina men den senare uteblev under oklara omständigheter varpå Victor belönades med en hel poäng. I prestigemötet nummer 2 mellan Anton den sluge och Pelle som heter duge utvecklades en enorm kamp efter en suspekt öppning. I tidsnöden gjorde sig sedan Pelle skyldig till ett misstag av den grövre sorten varpå den konstanta jobbigheten inte gick att göra mer temporär. Anton utökade fördelen pä om pö och till sist fick han sin lede antagonist att sträcka vapen.

Undertecknad spelade vit i en Albins motgambit mot Stefan Blücker som tydligen var preppad upp till öronen med goda drag. Jag kom sådär ut och svart kunde utjämna ganska tidigt. Efter ett par bondeoffer av Stefan började det se ruskigt ut på min kungsflygel men efter ett för svart ordentligt trist försvarsdrag gick han fel och torskade pjäs och parti.

Anton - Pelle 1-0
Hjerpe - Angelina 1-0 w.o
Emil - Stefan 1-0
Alf - Gösta 1-0
Tobias - Olof 1-0
Dennis - Tom 0-1
Mattis - H.C 1-0

Tabell och lottning finnes med lätthet på http://www.vaxjoschackklubb.se/2009/GoldOpen_2009.asp

/E.
Märkligt i Mragel Open
den 10 november 2009
I den gångna helgen deltog undertecknad i den av Lunds ASK arrangerade Mragel Open. Tävlingen inleddes under fredagen med två snabbschackronder och ratingmässigt programenliga två poäng, dock inte utan kamp på kniven.

På lördagen inleddes sedan långpartierna där jag hade lottats mot tredjerankade Mende Dimovski, 2233. Efter ett irriterande långt parti och endast knugarna kvar på brädet kom vi överens om att remi var sunt. Fjärde ronden bjöd på på tok för mycket parti när jag spelade vit mot förstarankade FM Jasmin Bejotvic, 2380. Efter ett jämnt mittspel hamnade jag slutligen en kvalité över och fick upp ett slutspel med bra vinstchanser. Fördelen utökades sakteliga tills det i sista tidsnöden blev dags att förvalta sitt pund. I följande ställning återstod endast omvridandet av dolken i form av Ta8+ och partiet är i praktiken slut:

http://www.ladda-upp.com/bilder/26362/lindahl---bejtovic

I partiet spelades istället Th7 Lc3 Th8?? varpå världen kvickt blev en mycket mörkare plats.

Efter psykologisk bearbetning av lätt tveksam art under lördagskvällen fick jag möta LASK-junioren Jonas Källen som tidigt hamnade snett och efter två mindre kombinatriska drag hamnade i evigt materiellt underläge.

Detta innebar att jag inför sista ronden bara var en halva efter ledarduon och således troligtvis spelade om en andraplats. Förstaplatsen var mindre trolig. Jag fick Can Kabadayi på min lott och mitt fjärde svarta parti (av sex) vilket var en smutta trist. Can och jag var de enda på 3,5 poäng vilket innebar att vinnaren i partiet mellan oss skulle bli ratingprisvinnare och pristagare av maffig art. Efter att vit förhastat sig en smula i öppningen återgäldade jag omedelbart denna vänlighet med att dra på mig en onödig dubbelbonde vilket visade sig vara en positionell tabbe av kolossala mått. Därmed var det uppförsbacke i hela partiet och trots nära utjämning gjorde jag i tidsnöd ett par misstag för mycket och poängen liksom stålarna rann ur mina grovarbetarhänder.

Det blev slutligen en placering i paritet med min startranking men det kunde blivit bra mycket maffigare både en och två gånger. Vann gjorde till sist Jasmin Bejtovic följd av Michael De Verdier, Anders Nilsson samt nyss nämnde Can. Tack LASK för ett trevligt arrangemang, nästa Mragel Open arrangeras i vår - deltag eller var en fisk.

Imorgon är det dags för Gold Opens andra rond där vi främst ser fram emot derbymatcherna Antgum vs. Pellelusk och Hjerpe vs. Angie. Lär bli häftigt som få saker. Lev väl.

/Th8.
Gold Open rond 1
den 4 november 2009
Gold Open inleddes planenligt igår, tisdag. Hela 5 glasrikare kom till start vilket väl får betraktas som fantastiskt trevligt. Hela 16 spelare masade sig till start vilket bäddar för goda schacktisdagar med mången spännande partier framöver. Resultat från första rondens äventyr:

Olof Johannesson - Alf Isaxon 0-1
Gösta Sjöstrand - Edvin Mossblad 1-0
Tom Rydström - Emil Lindahl 0-1
Stefan Blücker - Per-Åke Johansson 1-0
Angelina Fransson - Anton Gummesson 1-0
Victor Hjerpe - Hans-Christian Nilsson 1-0
Rolf Lekander - Mattis Olofsson-Dolk 1-0

Vinsten för Angelina mot Anton bar för övrigt över den mytomspunna 2000-laskar-gränsen, hjärtliga gratulationer från undertecknad. I nästa rond vankas dubbelt glasrikarderby då Anton möter Pelle och Hjerpe möter Angelina. Emil tar sig an Pelles baneman från första ronden, Stefan Blücker. Spännande värre.

På återhej: Mysegrisen Emil