» HEM
» NYHETER
» REJTING
» AKTIVITETSPLAN
» INFORMATION
» LÄNKAR
» FORUM (
17 okt)
» ARKIV (
nytt fönster)
Du kanske skulle ta och läsa texten istället?
den 12 december 2007
Antalet uppslag för rubriker för denna seriematch är helt enkelt för många för att inkludera i en endast rubrik. Här följer ett urval som förhoppningsvis är helt obegripliga för utomstående: Patrick spelade äckligt "bra", Hjerpe "schackar" på h5, Anna "jobbar", Pelle comebackerar samt ställer in planer och Jörgen "avvecklar" till vunnet slutspel. Det enda dessa rubrikers upphovsmän har gemensamt är en enastående fruktan för undertecknad, herr referatör. Något jag kan tycka är småtrevligt.

Nog om rubriker, det har ju spelats schack också. Sista allsvenska ronden innan juluppehållet, ronden som avgör vem som fixar ett hett initiativ inför fortsatta vidkommanden. Glasriket ställdes mot Nybro på hemmaplan. -"Särskilt trevligt", var en mening som frekvent yttrades i lokalen. Även till denna omgång hade Pellelusken tutat ihop ett starkt Glasrikarlag med förhoppningar om att slippa vrida sig i schackplågor och ångest varenda match för att dra hem lite poäng.

Tillställningen fick en lovande start där Angelina kombinerade mot sin högre rankade motståndare och med hjälp av ett synnerligen välkalkylerat löparoffer kunde avsluta partiet efter omkring 20 drag. Övriga partier såg vid detta lag, vilket var strax före lunch lite halvdåliga ut med ett par undantag. Jörgen offrade sin vana trogen pjäs. Det var precis som vanligt oerhört osunt, för tidigt och förlorande. Tur då att Jörgen är en krånglare av rang för när lunchen skulle inmundigas hade motståndaren givit tillbaka pjäsen utan att ställningen blivit så mycket bättre. Undertecknad gick tidigt lite fel i en ovanlig jugoslav och rätt pissigt precis som Hjerpe.

Efter lunchen fick dock laget just den marinerade kycklingkick som behövdes för att prestera gott. Patrick vann pjäs och parti direkt efter lunch, Pelle vars motståndare just avböjt remi fick upp ett mer eller mindre vunnet slutspel. Jörgen malde sakta ner sin motståndare och kunde avgöra strax före tidskontrollen. Dessa smaskiga partiöden innebar en 4-0 ledning och skojigare blev det. Hjerpe offrade någon bonde och fick megaspel och lattjade upp motståndarens konung från e1 via c3,b3 och slutligen a6 innan kardan den goda fick sträckas fram. Även jag lyckades vinna efter att motståndaren förhastat bytt dam till ett slutspel med minusbonde och olikfärgade löpare. Tråkigt nog för motståndaren fanns en omedelbar bondeframstöt som minst vann en kvalité med uppg. som logiskt slut. Slutligen satt då Percy och Marcus kvar och malde. Markus hade väl stått lite sämre men med ställningen under kontroll i mittspelet då motståndaren fått vissa angreppsmöjligheter. Dessa neutraliserades med god förmåga och kvar fanns ett vunnet slutspel med pjäs för två bönder. Detta vanns också vilket förståss tenderar att vara trevligt om man står bra. Percystod okej partiet igenom med ett visst initiativ och angrepp som tyvärr inte resulterade i mer än ett slutspel med olikfärgade löpare och ett kort initiativ. Detta visade sig vara mycket svårvunnet och remin förhandlades fram.

7½-½ är en rekordvinst under min enormt långa karriär och segern innebar odelad ledning i serien då Öland förlorade mot Bräkne-Hoby.

GSK - Nybro SS 7½-½
Bordsresultat:
1. Percy Fransson, 2224 -Ingemar Johansson, 1790 ½-½
2. Patrick Fransson, 2146 - Valter Lukez, 1778 1-0
3. Emil Lindahl, 1954 - Mikael Cederlund, 1735 1-0
4. Jörgen Blixt, 1936 - Ingemar Ernstsson,1707 1-0
5. Per-Åke Johansson, 1861 - Tryggve Ivarsson, 1617 1-0
6. Marcus Johnsson, 1929 - Jan Arbman, 1605 1-0
7. Victor Hjerpe, 1656 - Johnny Williamsson, 1588 - 1-0
8. Angelina Fransson, 1467 - Jörgen Arbman, 1584 1-0

Vid min laptop: Stig Klein