» HEM
» NYHETER
» REJTING
» AKTIVITETSPLAN
» INFORMATION
» LÄNKAR
» FORUM (
17 okt)
» ARKIV (
nytt fönster)
Anton vann Vårturneringen
den 1 april 2005
Igår torsdagen den 31:e spelades de tre sista ronderna i tidshandicapp tävlingen Vårturneringen. Deltagarna bestod från början av
Freddy, Rune, Pajtim, Denny Emil och Anton.
Efter struligheter med tillfällen att spela byttes Rune ut av Ronny som tyvärr aldrig dök upp på utsatt speltillfälle. Därför var det nu Elias (hemkommen från Asien) som fick axla manteln som Vårturneringskombatant.

Rond 1
Vit Svart
Elias - Anton
Freddy - Denny
Emil - Pajtim

Elias som kändes sig hemma i varianterna kom ut riktigt bra mot Anton vars spel hade sett bättre dagar. Pressen ökades på svarts kungsflygel med en bunden springare och ett splittrat Kungsgemak. Det såg ut som Anton skulle få smisk på fingrarna av inhopparen men efter några tveksamma drag från Elias stod hans dam inlåst och han var tvungen att offra pjäs för att komma ut. Efter det kunde Anton utnyttja sin materialfördel till vinst.

Freddy spelade agressivt mot Denny men svart försvarade sig bra och istället för att fortsätta med pressen valde Freddy att byta ner till ett något sämre slutspel som han ändå efter viss tidsnöd från båda sidor lyckades vinna.

Emil fick in den luriga Greco´s attack mot Pajtim
1.e4-e5
2.Sf3-Sc6
3.Lc4-Lc5
4.c3-Sf6
5.d4-dxe
6.e5!?

Pajtim visste inte vilken väg han skulle gå i denna variant där 7/8 plausibla drag leder till smärre katastrof. Han spelade därmed ett drag som tidigare har spelats mellan Anton Gummeson och John Fritz i skollag-DM 6.Sg8?. Anton stod på vinst i det partiet men lyckades försätta vinsten.
Pajtim valde samma drag och Emil vann partiet utan några större svårigheter.

Rond 2.
Anton - Emil 1-0
Elias - Pajtim 1-0

Pajtim strödde på med sitt schackspelande mot Elias och fick pjäs rätt tidigt men nånstans på vägen sket det sig och Elias kunde ta hem vinsten.

Anton spelade den suberba Morragambiten mot Emil som visade sin uppskattning med ett litet uttråkat stön.
Emil förskte vederlägga den lättspelade Morragambiten med Sc6, e6, a6, b5, Lb7, Lb4 uppställningen. Detta gick bra till en början men fördelen med Morragambiten är att trycket fortsätter ända in i mittspelet. Anton överilade sig dock lite och offrade pjäs för i stort sett ingenting på f7 men hade ändå chans att vinna partiet efter ett felaktigt drag från Emil. Men Anton missade det vinnande pjäsoffret och satte kvalitet istället.
I förenkligen som följde hade Emil dock inte lagt märke till sitt ogarderade torn på a7 och plötsligt var det Anton som återigen stod på vinst. När båda hade ungefär fem sekunder kvar på klockan gjorde Emil ett feldrag och Anton fick en minuts tillägg. Emil gav upp med en gnutta besvikelse men glädjen att fått spela ett sådant underhållande parti genomsyrade ändå båda kombatanterna.

Rond 3
Anton - Pajtim 1-0
Elias - Denny 1-0
Freddy - Emil 0-1

Anton spelade sin fantastiska Morragambit igen och detta lönade sig i ett direktåtertagande av den offrade bonden. Tyvärr spelade Anton sin vana trogen ganska katastrofalt och "offrade" pjäs efter 10 drag. Pajtim spelade sedan fruktansvärt bra och vederlade nästintill alla chanser för vit. Vit var tvugen att "offra" en till pjäs efter ett mystiskt damdrag från Pajtim och stod på extremförlust. Den enda chans Anton hade var att dubbelschacka kungen på h8 genom att flytta Tornet till f8 med schack samtidigt som löparens diagonal d5-h8 öppnade sig för kungen.
Pajtim missade detta och Anton avslutade med en oförtjänt matt.

Elias spelade bra rakt igenom och Denny kämpade på med försvaret men tyckte sen att det såg för mörkt ut och gav upp.

Emil satte pjäs efter inledningen av partiet och fick på det dyra köpet en taskig kungställning. Det såg mörkt på Emils sida av brädet (i med att han var svart) och när dysterheten låg som tyngst över hans tankeförmåga ljusnade det och Emil offrade snyggt och det stressade Freddy till den milda grad att han sålde sin dam till Shejken av norrhults Harem.
Damen mår fint under omständigheterna och Emil kunde inbringa sin fjärde seger.

Ställningen och slutresultatet således

1. Anton 5/5
2. Emil 4/5
3. Pajtim 2/5
4. Freddy 2/5
5. Elias/Ronny/Rune 2/5
6. Denny 0/5

Särskiljningen mellan Pajtim, Freddy och Elias mf är högst tvivelaktig och kan ändras efter noggranna undersökningar.

Vi tackar medverkande för en trevlig turnering och hoppas på en till nästa år.

Vid Tangentbordet
Anton Gummeson