SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 23 maj 2010
Ellinor Frisk
Utskriftvänlig
Klubbligan
Manhem först till 20 anmälda spelare. Glöm inte att vara med i utlottningen av fem schackböcker!

Rätt svar på förra veckans klubbligefråga är SS Manhem som blivit första klubb med över 20 anmälda! I övrigt är läget i toppen oförändrat men Limhamn klättrar starkt och har tredjeplatsen i sikte. Missa inte chansen att vara med i utlottningen av fem schackböcker! De lottas ut bland de som anmäler sig och betalar startavgiften senast 28 maj.

1. SS Manhem                   23 (+5)
2. Örebro SS                      18 (+2)
3. Lunds ASK                     14 (+2)
4. Limhamns SK                12 (+5)
5. Sollentuna SK                 9
6. Stockholms SS               8
7. Alingsås SS                    8
8. SS Allians, Skänninge      8
9. Kristallens SK                 8

Denna vecka intervjuar vi Cajsa Elfverson som siktar mot klass II och slår ett slag för tant- och mammaschack.

Jag träffar Cajsa på teatern i Laholm där årets Deltalift Open spelas. Tävlingen är nyss avslutad och för Cajsas del blev det till slut 3/8 efter en stabil remi mot en 300 poäng högre rejtad motståndare i sista ronden. Grattis till den fina prestationen i Deltalift Open!
 
- Tack! Jag hade lite svårt för de snabba partierna i början av tävlingen men på slutet kom jag igen och gick totalt lite plus i rating. Det blev en bra uppvärmning inför SM.
 
Vad har du för målsättning i SM?
 
- För två år sedan vann jag en klass III grupp men tyvärr spelade jag bort min plats i klass II under en sanktionerad turnering 2009. Mitt mål är förstås att vinna klass III så att jag nästa år kan spela i klass II.
 
Hur ska fler tjejer lockas att spela schack?
 
- Jag tror mycket på att anordna nybörjarkurser för vuxna. Det gör vi i Solna och erfarenheten visar att kvinnorna är överrepresenterade på dessa. Generellt tycker jag att man måste arbeta mer aktivt med att locka tjejer. Inom boxningen, som traditionellt har varit en manlig sport, har jag hört att man har gjort en rekryteringskampanj som vänder sig speciellt till tjejer vilket gett gott resultat.
   Förutom nybörjarkurser för vuxna borde man kunna locka alla schackmammor som är med sina barn på tävlingar genom att ordna någon kurs i samband med tävlingen.
   Detta är en svår fråga och jag tror inte det finns någon enkel lösning. Jag tror på att ta små steg i rätt riktning. För att schacket ska utvecklas tycker jag i alla fall att man måste rekrytera nya spelare ur hela befolkningen och inte som nu i den manliga halvan.
 
I de barngrupper jag tränar finns det få tjejer. Ofta upplever jag tjejerna som slutar gör det för att de är ensamma bland alla killar. Är lösningen att ha speciella tränings­grupper för tjejer?
 
- Nja, jag vill varken svara bu eller bä men tror att det är viktigt att vara flexibel. Om tjejerna trivs bättre med delade grupper så är det en bra idé.
 
Du var själv med och såg till att Damallsvenskan blev av i år. Är detta något som Sveriges Schackförbund bör fortsätta satsa på?
 
- Jag är lite kluven. Det är en bra idé och det var trevligt senast men som det är nu är det för få lag och gränsen mellan succé och fiasko är hårfin.
 
Tack för pratstunden och lycka till i SM!
 
 - Tack så mycket!
Linje

  

Kreativt tänkande


 
Skugga Skugga Skugga