SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 1 januari 2000
SM 2010
Utskriftvänlig
Lund
Lund, med cirka 100 000 invånare, har en drygt 1000-årig historia och är därmed en av de äldsta städerna i Sverige. Staden har ett rikt kultur- och nöjesliv och tampades med Umeå om att bli Europas kulturhuvudstad 2014.

                                                                                                                                                                                                     

Domkyrkan

Universitetshuset
Ovan ses Universitetshuset, där Lunds studentsångare sjunger in våren 1 maj varje år. Universitet har närmare 40 000 studenter och staden präglas starkt av detta, bl.a. genom de tretton studentnationerna. Företag som Tetra Pak, Sony Ericsson och Gambro har sina svenska huvudkontor i här. Det bedrivs mycket forskning i Lund; den gigantiska forskningsanläggningen ESS (Eurpean Spallation Source) är det senaste tillskottet.

Lunds domkyrka  byggdes i början på 1100-talet. Enligt sägnen byggdes kyrkan av Jätten Finn, som förstenades i kryptan när bygget var färdigt.

Botaniska trädgården Stadsparken
I centrala Lund finns tre parker. Till vänster syns Botaniska trädgården, en akademikerträdgård som funnits på samma plats sedan 1800-talet. De två andra parkerna är Stadsparken (bilden till höger) och Lundagård, där flera universitetsbyggnader, Domkyrkan och museet Kulturen ligger.
Universitetsbiblioteket Korsvirkeshus
Lund har en medeltida karaktär med kullerstensgator, korsvirkeshus och många andra gamla byggnader bevarade. I stadskärnan finns många mysiga gränder där man kan flanera omkring. På bilden till vänster syns universitetsbiblioteket.

 

Linje

  

Kreativt tänkande


 
Skugga Skugga Skugga