SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 10 juni 2010
Michael de Verdier
Utskriftvänlig
Intervju med Peter Vas
Peter Vas kvalificerade sig till årets SM-grupp genom en andraplats i Kungsör förra året. Eftersom att Peter är bosatt i London fick SM-redaktionen ta till oväntade medier (facebook) för att nå honom för en intervju.

-Berätta kort om din schackkarriär fram tills nu.

Jag började spela schack vid tio års åldern då min pappa lärde mig att spela. Sedan dess har jag vunnit Skol-SM en gång i Skottland och två gånger i Sverige. Enorma framgångar och intensivt spelande har dock fått utebli eftersom jag alltid har prioriterat studierna framför schackspelandet. Dock lyckades jag komma trea i Mästare Elit år 2008 och tvåa år 2009.

-Hur skulle du beskriva din egen spelstil?

Jag är väl en ganska positionell spelare som spelar sunda öppningar och ogillar att ta onödiga risker. Men samtidigt är jag inte rädd för taktiska ställningar eller komplikationer och är bra på att lösa kombinationer.

-Finns det någon schackspelare du beundrar?  Motivera!


Magnus Carlsen såklart, eftersom att han nästan alltid bjuder på väldigt underhållande partier. Dessutom spelar han nästan alltid på vinst till skillnad från stora delar av världseliten.

-Målsättning SM 2010?

Jag har väl inga direkta målsättningar men det gäller att spela bra schack och vinna så många partier som möjligt. Dock skulle det vara skönt att äntligen ta en IM-inteckning.

Vad gör du när du inte spelar schack?


Jag pluggar juridik i London just nu vilket är ganska tidskrävande. Men utöver detta gillar jag att flyga (jag är pilot), spela piano och basketboll samt koppla av med kompisarna.

-Du studerar nu i London. Hur är det att bo där? Trivs du?

Det är väl jättespännande att bo där eftersom det finns så mycket man kan hitta på. Nackdelen är att det är dyrt förstås men jag har aldrig ångrat mitt val eftersom att jag har träffat många intressanta personer och utvecklats såväl som person som akademiskt.

-Finns det fortfarande tid till schackträning?

Knappast eftersom jag studerar jämt! Men jag försöker ändå att delta i några tävlingar varje år.

Linje

  

Kreativt tänkande


 
Skugga Skugga Skugga