SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 16 maj 2010
Axel Smith
Utskriftvänlig
Klubbligan
Alla som är anmälda och har betalt startavgiften senast den 28 maj deltar i utlottningen av fem schackböcker!

Vid förra utlottningen vann Carsten Cedergård, Mats Johansson, Fahrad Rouhani och Filip Johansson böcker som kommer att delas ut i samband med SM. Nu har du chansen igen! Fem böcker lottas ut. Betala startavgiften före den 28 maj så deltar du i utlottningen.

Antal anmälda fortsätter att öka - nu är det 285 stycken! I Klubbligan är placeringarna dock oförändrade i toppen. Vilken klubb blir först till 20 anmälda? 

Klubbligan (topp 9)

1. SS Manhem                   18 (+3)
2. Örebro SS                      16 (+2)
3. Lunds ASK                     12 (+1)
4. Sollentuna SK                 9
5. Alingsås SS                    8
6. SS Allians, Skänninge      8 (+1)
6. Limhamns SK                  7
7. Kristallens SK                  7 
8. Wasa SK                         7

Denna gång intervjuar vi Bo Aurehl, Wasa SK, som är med i Schackakademien och ska spela i både Mästarklassen och Weekendturneringen i sommar.

Vad lockar dig att spela SM?
SM är en schackfest. Det är en lyx att under en skön sommarvecka spela schack, prata om schack, titta på schack och umgås med schackvänner. En del av vännerna har jag känt i 40 år.

Kommer fler spelare från din klubb att delta i SM?
Ja, Wasa SK har ett antal spelare i SM. När klubben nu växer, kommer allt fler wasaiter under kommande år att spela SM. För unga spelare innebär SM en möjlighet att drastiskt öka spelstyrkan.

Har du deltagit i SM tidigare?
Mitt första SM var Sundsvall 1969. Juniorlägret veckan före SM var en stor upplevelse. Ulf Andersson besökte oss, liksom Börje Jansson. Jag spelade Juniorklassen och därefter klass 2. Sedan har jag spelat SM då och då, senast i Skara 2002.

Jag har läst att du är ansvarig för den klassiska musiken på X 2000. Vad kommer spelarna att få höra på väg till och från SM-tävlingarna?
Jag producerade den klassiska musikkanalen för X 2000 under 17 år, men sedan årsskiftet är kanalen stängd, medan SJ funderar på vad de skall göra åt sina föråldrade anläggningar ombord. Så jag råder schackvännerna att ladda sina telefoner och spelare med egen musik. Mozart lär vara bra för intellektet. Se det som ett kvalificerat insidestips!

Finns det likheter mellan schack och musik?
Jag tror att sambandet mellan schack och musik möjligen är ännu starkare än mellan matematik och schack. Jag har inga vetenskapliga belägg för min uppfattning, så jag fantiserar fritt. Jag tror att såväl schack som musik engagerar såväl den analytiska som den emotionella delen av hjärnan. När man är utvilad och vid gott mod, kan man i lyckliga stunder uppleva en harmoni i schackspelet. Den kan nog påminna om musikaliska upplevelser.

Sådana här spekulationer är riskfyllda. Det skulle inte förvåna mig om någon raskt genmäler att några av världens främsta spelare är totalt omusikaliska, så jag håller en låg profil i denna fråga.
Men för egen del skall jag lyssna på musik under SM. Bach är en god tröst efter snöpliga nederlag på brädet.

Berätta om Wasas nya klubblokal!
Wasa har under de senaste 15 åren varit hemlös. Klubbspelet har bedrivits på Stockholms Schacksalonger. Bekvämt och enkelt, men förödande för klubbidentiteten.

I Schackakademien ser vi med oro på den tilltagande klubbdöden runt om i Sverige. Orter, som förr hade två eller tre schackklubbar, kan nu stå utan. För Wasas del var läget kritiskt. Allt färre besökte klubbkvällarna, och det var besvärligt att bemanna styrelsen. Min gode vän Tom Wedberg och jag ledde Wasa SK under några år kring 1990. Det var då som vi vann Elitserien fem år i rad. Vi beslöt nu att åter göra en insats. Tillsammans med några vänner bildade vi styrelse, som redan har uträttat en del.

Vi har inlett ett samarbete med Matteusskolan i Vasastan, ett stenkast från den plats där klubben 1917 bildades. Med Matteusskolan som nav, rullar vi ut en omfattande skol- och juniorsatsning, understödd av Jesper Hall (Lund!), som är nytillträdd riksinstruktör i Sveriges Schackförbund. I Matteusskolan disponerar vi två ljusa och fräscha matsalar, där vi varje torsdag skall inleda med juniorerna, därefter Wasauniversitetet, där Tom Wedberg, eller någon annan, instruerar och undervisar. Slutligen en trivsam och välorganiserad spelkväll för seniorerna. En klubb skall vara en mötesplats för schackvänner, där man kommer ner för att prata, umgås, och spela mer eller mindre seriösa partier. Att träffas i levande livet måste vara betydligt mer attraktivt än att spela schack på Internet.

Den 6 maj genomförde vi den officiella invigningen, med nuvarande och före detta wasaiter, samt med inbjudna gäster från andra klubbar. Vi känner ett starkt stöd från schacket i Stockholm. Om Wasa kan vända utvecklingen, så kan även andra klubbar göra detsamma. 

Det låter ju utmärkt! Vilken fråga saknar du i denna intervju, och vad skulle svaret vara?
Vilken ambitionsnivå har du i SM?
Jag är glad att du inte frågar!

Något annat du vill säga?
Lycka till med förberedelserna. Ni har hela Schack-Sverige bakom er. Jag har redan uppfattat mycket goda vibbar från arrangörsteamet!

Linje

  

Kreativt tänkande


















 
Skugga Skugga Skugga