SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 22 april 2010
Axel Smith
Utskriftvänlig
Intervju med Magnus Wahlbom
Veteran-SM kommer i år att bli en högintressant tävling. Här följer en intervju med 1974 års svenska mästare Magnus Wahlbom, som nu återvänder till Lund.

Veteran-SM har hittills 10 anmälda deltagare, bland dem 2009 års mästare Nils-Åke Malmdin. Med ytterligare några starka spelare på gång att anmäla sig kommer det att bli en mycket spännande tävling! Bland de anmälda kan man också hitta Magnus Wahlbom, Rödeby SK.

Du vann SM 1974 efter särspel mot Christer Niklasson. Berätta om tävlingen!
Jag vill minnas att Schack-OS pågick samtidigt. I alla fall saknades Ulf Andersson, Axel Ornstein och några till i startfältet. Jag låg bra till i stort sett hela tiden. Fram till ca halva turneringen följdes Kjell Krantz och jag åt, men sedan Kjell förlorat mot Konstanty Kaizauri så verkade han tappa geisten och föll tillbaka. I stället ryckte Christer Niklasson fram och låg inför sista ronden endast en halva efter mig. I sista ronden spelade jag en snabb remi mot Hans Ek medan Christer mötte Anton Fridh som i vinstställning [tror jag] gjorde bort sig i 40:draget. Christer och jag kom alltså på samma poäng.

I särspelet som spelades dels på Hotel Lundia och dels i Blå vinden på AF så fick jag vit i första partiet [Jugoslaviskt, Christer special vid den tiden] som jag vann. Christer utjämnade raskt i det andra partiet [Benoni, min special vid den tiden] varpå jag tog ledningen i det tredje, också jugoslaviskt. Avgörandet föll i det fjärde partiet där Christer gick fel i en ruffelbetonad ställning och i ömsesidigt brinnande tidsnöd.
Det femte partiet slutade remi efter ganska försiktigt [fegt?!] spel från min sida. Matchen, som gällde bäst av sex partier, var därmed avgjord med siffrorna 3.5 - 1.5 till mig. Det sjätte partiet spelades naturligtvis inte.

Vilka år spelade du för LASK?
Jag började studera i Lund 1965 efter lumpen. [ Jag började spela schack i Malmö Allmänna Schackklubb, liksom f.ö. Rolf Martens ( "Martengen" ) m fl. ] Jag lämnade Lund 1981, då jag bytte jobb, och flyttade till Rödeby utanför Karlskrona men spelade kvar i LASK ytterligare ett år.

Hur var LASK som förening på 60- och 70-talet?
Det är lite svårt att beskriva, det skall ha upplevts :-). Men mycket av LASK kretsade förstås kring schackborden på Ateneum. Där fanns alltid gott om folk som gärna spelade schack även om studiefliten ibland blev lite lidande. För att nämna några: Rolf Martens (förstås), Kjell Krantz, Jan Frise, Bertil Ekstrand, Lennart Strandberg, Calle Erlandsson, Sven Johansson, Ferenc Allo. På Atén spelade vi dels vanlig 5-minuters blixt, dels varianten "7-på-10" [ som Rolf uppfann, tror jag ], dvs spelarna fick vardera tio minuter och sedan gällde bäst av sju partier. Vi spelade även dubbel, med och utan insatser. Tonen var rå men hjärtlig, där jag dock tycker att det hjärtliga övervägde. Nåja, kanske inte förresten...

Sammanhållningen då vi var ute och spelade match var mycket god. När vi spelade i Europacupen för första gången så spelade vi bland annat borta mot ett lag som sponsrades av Banco di Roma. Flera av spelarna i Rom-laget förundrades över att alla i LASK umgicks lika gärna med samtliga de övriga, inte så att man "alltid" höll ihop två och två vilket var fallet i deras lag.

Finns det några betydande skillnader på schacket då och nu?
Det var mycket mer amatörmässigt på den tiden, vilket ju också innebär att kvalitén nu är mycket högre. Det fanns inte heller något vidare utbud av turneringar jämfört med hur det är nu. Ett undantag vill jag dock framhålla: Arnold Eikrems turneringar i Gausdal var alltid välarrangerade och välbesökta. Dock satte plånboken stopp för sådana utfärder allt som oftast.

Den senaste tiden har du börjat spela lite mer. Vad beror det på?
Det beror helt enkelt på att jag nu har mer tid, inte bara att spela, utan även att läsa in teori och följa med vad som händer ute i stora världen. Med undantag av seriespel så har jag spelat ganska sparsamt under ca 35 års tid så jag känner att jag har en hel del att ta igen...

Är det någon skillnad att spela i veteranturneringar mot helt öppna turneringar?
Tja, jag har deltagit i två veterantävlingar på sistone [Veteran-VM i Italien i höstas och nu i februari Lag-EM för veteraner i Dresden], men inte i någon helt öppen turnering. Än. Jag har fått en vag känsla av att man [ vi! ] prioriterar det strategiska spelet framför det mer kombinationsrika och taktiska spelet. Det är väl egentligen inte så konstigt; den [något] försämrade räkneförmågan ersätts, så gott det går, av ställningsvärderingar baserade på erfarenhet.

Vad lockar dig att spela SM i Lund?
Jag ser fram emot att träffa gamla kompisar, både gamla LASK-are och andra. Jag är dessutom nyfiken på att få veta hur min spelstyrka står sig i Veteran-SM. Att sedan jag kan bo hos min äldste son och hans familj gör ju definitivt inte saken sämre!

Detta är din första start i Veteran-SM. Vad har du för målsättning?
Jag har inte någon speciell målsättning vad gäller placering. Det är klart: ju högre placering desto bättre, men det viktigaste för mig är nog att lyckas arbeta bort ett antal svagheter i mitt spel [jag nämner inte vilka!] som jag själv har blivit medveten om på senare tid.

Wahlboms regel sägs vara att en dubbelbonde i centrum är otroligt stark, eftersom den kontrollerar fyra vitala fält. Spelar du fortfarande efter den?
Jodå, inte så att jag till varje pris strävar efter en dubbelbonde i centrum, men jag brukar inte dra mig för en sådan. Men "regeln" måste ju tillämpas med omdöme; det finns ställningar där den inte alls gäller. Det finns ju dessutom ett ordspråk som säger: ingen regel utan undantag. Jag känner mig därmed helgarderad!

En annan regel som sägs ha dig som upphovsman är loket före vagnarna, dvs att damen ska stå före tornen vid en tripplering. Hur seriös var den?

Nja, jag vet inte om jag känner mig skyldig till den regeln. Jag TROR att det var Rolf som myntade den. Jag är inte ens säker på om den är generellt menad eller om det var i någon speciell ställning. Med andra ord: inte speciellt seriös, anser jag!

Något annat att tillägga inför SM-tävlingarna?
Jag hoppas på hård kamp med många spännande partier, både för egen del och generellt. Jag ser också fram mot ett antal givande analyser kring ett bräde. [ Lite tillspetsat verkar det numera annars som om man efter partiets slut gör en flyktig analys tillsammans, därefter går var och en till sitt rum och låter Fritz/Rybka visa hur man skulle ha spelat.] Dessutom hoppas jag på smidiga arrangemang och bra väder(!).
Lycka till med arrangemangen!

Linje

  

Kreativt tänkande


















 
Skugga Skugga Skugga