» HEM
» NYHETER
» REJTING
» AKTIVITETSPLAN
» INFORMATION
» LÄNKAR
» FORUM (
17 okt)
» ARKIV (
nytt fönster)
Succé för Alliansen med enormt A
den 26 oktober 2009
Så var den allsvenska premiären och första matchen i den alliansiska dräkten avklarad. Och vilken dräkt sen, gott folk! Detta referat kommer sakna all form av dramaturgiskt korrekt uppbyggnad då jag i mitt stressade tillstånd helt sonika presenterar bordsresultaten och utgår därifrån:

Växjö/Glasriket SA - Helsingborgs ASK 6,5-1,5
1. Percy Fransson, 2209 - Björn Fagerström, 2252 1-0
2. Rolf Lekander, 2283 - Patrik Nilsson, 2209 1-0
3. Tobias Gutzmann, 2186 - Tomas Rosell, 2153 1-0
4. Lars Holmstrand, 2178 - Niklas Silfverström, 2106 0-1
5. Patrick Fransson, 2166 - Christian Grandsjö, 1987 remi
6. Björn Morén, 2158 - Sonny Colin, 1929 1-0
7. Emil Lindahl, 2111 - Peter Grandsjö, 1805 1-0
8. Bengt Wihlborn, 2086 - Daniel Johansson, 1727 1-0

För er oinvigda, dåligt informerade eller bara ointresserade så vill jag kvickt klargöra att seriespelsmässigt har alltså Glasrikets SK och Växjö SK ingått i en pakt och lever numera i symbios. Denna lätt oheliga parning har resulterat i ett på pappret förhoppningsvis kraftfullt förstalag. Idag demonstrerades dessa förhoppningar i praktiken. Poängplockandet inleddes av undertecknad i en sicilianare där vit tidigt kom snett ut. Efter tjugotalet drag erövrades en kvalité och 10 drag senare också parti och poäng. Kort därefter blev Bengt klar som i världens i särklass sundaste öppning skickligt kombinerade till sig ett fördelaktigt slutspel, vilket han också manövrerade hem med kraft.

På bord 1, 3 och 5 utkämpades bataljer vars öppningar förde tankarna till baguetter och bättre vin, även om ovannämnda saker i sig naturligtvis inte har någonting med något att göra. Percy på förstabordet visade med all önskvärd tydlighet att hans påstådda ringrostighet är blott en lögn, även om han sin vana trogen hade gott om tur. Tobias fifflade med omedveten taktik och lyckades lura in motståndaren i ett ganska bra tillfälligt offer. Det fanns dock gott om motspel och ett mustigt centrum erövrades och kring tidskontrollen fick vi nöjet att notera ytterligare en pinne i den redan lovande poängskörden. På femte bordet huserade den gode Patrick som i en jämn ställning försatt sig i en smärre tidsnöd och fann för gott att bjuda remi, ett erbjudande som mottogs med stil.

Därmed var matchsegern redan bärgad men nöjde sig det lyckliga gänget med det? Icke. På sjättebord lyckades Björn "Muränan" Morén vinna trots allmän förvirring efter den något suspekta öppningen, måhända från båda sidor. Till sist uppstod ett slutspel där Björn hade pjäs för någon enstaka bonde utan chans till räddning för lede fi. På bord 2 gjorde Rolf Lekander en välkommen comeback i seriesammanhang. Trevligt nog visades det dessutom prov på bra schack då han kom ut något bättre och långsamt drygade ut fördelen till bondevinst, två fribönder och ett vunnet slutspel. Där gjordes det inte heller några misstag utan Alliansen kunde notera sin sjätte fullpoängare för dagen!

Sist att bli klar var Lars som i en mystisk öppning kom bra ut med ett sammelsurium av hot och möjligheter. Motståndaren fann dock kring tidskontrollen en offermöjlighet som i förlängningen ledde till en oerhört irriterande fribonde. Denna otäcka farmare gick trots idogt kämpande inte att hålla borta från rojaliteternas åttonde rand. Därmed inkasserades oturligt den enda förlusten men låtom ingen skugga falla över denna eleganta laginsats och smakstart på såväl serie som klubbsamarbete! Vi tackar Helsingborgs ASK för en god match och önskar dom all lycka i kommande seriematcher.

Nästa rond spelas på hemmaplan den 15:e November mot Eslöv. För övrigt erövrade det unga andralaget en fin seger mot Ronneby, medan tredjelaget dessvärre stupade i Kalmar.

Lev gott och väl,
/Mannen i ständig uppförsbacke.