» HEM
» NYHETER
» REJTING
» AKTIVITETSPLAN
» INFORMATION
» LÄNKAR
» FORUM (
17 okt)
» ARKIV (
nytt fönster)
Förstalagets oflyt fortsätter, Bakåt för Framåt
den 22 januari 2006
Idag spelades den fjärde ronden i allsvenskan där GSK I ställdes hemma mot Eksjö II. En match som på pappret såg ut att bli jämn med ett litet ranking-övertag för GSK.

Förstalaget fick en knacklig inledning och stod ganska dåligt tidigt i många partiet med undantag för Björn och Anna som öppnat starkt. Percy på förstabordet fick tidigt ett indirekt pjäsoffer mot sig som trots djupa suckar från Lesseboiten inte innebar någon större katastrof. Patrick på andrabord spelade sin vana trogen trompowsky och gör man det så får man ju skylla sig själv om man kommer dåligt ut som det heter. På tredjebord spelade Jörgen som också han stod trångt efter den käcka öppningen 1.f4 f5. Björn "svanen" Klasson satt på fjärde bord och inledde med en aning dubiös variant av Caro Kann som fyllde sin fulla funktion och "svanen" kunde tidigt snatta åt sig en bonde. Bengt "The Beng-Qwarre" Qwarfort spelade också Caro Kann med skillnaden att han representerade de svarta pjäserna. Motståndaren spelade ganska hårt inledningsvis men Bengt var kylig och fick upp en OK ställning. Emil på sjättebord lirade en vanlig avböjd damgambit och kom hyggligt ut men förbrukade ack så mycket tid. Anton mötte Morragambit (e4 c5 d4 cxd c3) och hamnade som man alltid verkar göra i den nyss nämna varianten, skittrångt. Anna briljerade med sunt positionellt angreppspel och stod mycket bra när spelet avbröts för lite smarrig kyckling.

Efter att med god aptit inmundigat den möra filén sattes spelet åter igång med rask takt. Först att bli klara var som jag uppfattade det, Björn och Anna. Björn vann på ett sätt som jag icke kunde uppfatta och Anna tog remi då hon efter något enstaka inexakt drag tappat sin lovande fördel. Här efter följde avgörande situationer i en mängd partier - på sjättebord hade Emil lyckats få upp en mustig angreppställning men som vanligt hade han en onödig tidsnöd då motståndaren begick ett regelfel och Emil fick ett par extra minuter. Dramatiskt värre var det på bord 7 där Antons motståndare framgångsrikt offrat och fått upp en vunnen ställning. Här rådde dock också tidsnöd och Hans missade faktiskt 2 matter vilket Anton till sin förvåning och förtjusning mottog med beundransvärd ödmjukhet. Patricks motståndare hade också väldelig tidsnöd men pga protokollsproblem fick hans motståndare extratid då endast cirka 5 sekunder återstod av hans tid. Detta innebar att dragkontrollen klarades av och Patrick stod som en katt - förlust. Jörgen följde där efter och där blev det remi. Nu hände en mystisk sak på bord 5 där Bengt spelat bra och fått upp en näst intill vunnen ställning då moståndaren påpekar att Bengts tid är ute, Bengt som inte noterat sin egen tidsnöd blir naturligtvis förvånad men sådant är schack - oförutsägbart och skumt. Detta innebar ett underläge som var föga lätt att ta sig ur och så blev inte heller fallet. Emil offrade en kvalle för två förbundna centrala fribönder men lyckades inte skydda dom. Anton stred med kvalle under o stod helt plötsligt nästan på vinst då hans lede fi hittade en dragupprepning och remin var ett faktum. På förstabord där Percy "Perre" Fransson höll till såg saker dock ganska angenäma ut men partiet var tyvärr endast av perifer relevans då Eksjö redan erövrat de nödvändiga 4.5 poängen. Detta parti slutade efter envisa vinstförsök från Percy med remi efter nästan 6 timmars spel. Detta är charmen med schack inte sant? Att kämpa men inte nå riktigt ända fram?

Bordsresultat således:GSK I - Eksjö II 3-5
1. Percy Fransson, 2133 - Håkan Åkvist, 2148 ½-½
2. Patrick Fransson, 2134 - Olof Gustavsson, 2038 0-1
3. Jörgen Blixt, 1966- P-O Nordström, 1923 ½-½
4. Björn Klasson, 1917 - Roger Fahlström, 1866 1-0
5. Bengt Qwarfort, 1854 - Glenn Karlsson, 1805 0-1
6. Emil Lindahl, 1799 - Bengt Eriksson, 1730 0-1
7. Anton Gummeson, 1792 - Hans Larsson, 1680 ½-½
8. Anna Glarner, 1652 - Bertil Bjaring, 1666 ½-½

För andralaget i Kalmar mot SK Framåt gick det dock bättre. Det var ju tur.

Bordsresultat: GSK II - SK Framåt II

1.Torgny Klasson, 1809 - N-E Göljén, 1583 ½-½
2. Björn Ottosson, 1737 - Chrillo Lindholm, 1503 1-0
3. Victor Hjerpe, 1533 - Nils Nilsson, 1509 1-0
4. Pajtim Krasniqi, 1316 - Lars Ericsson, 1468 1-0
5. Freddy Hellman, 1220 - Oskar Niklasson 0-1

Vid tangentbordet: Emil "Kalas-Emme" Lindahl.
Lev väl.