» HEM
» NYHETER
» REJTING
» AKTIVITETSPLAN
» INFORMATION
» LÄNKAR
» FORUM (
17 okt)
» ARKIV (
nytt fönster)
Rond 1; Nära skjuter ingen kanin
den 24 mars 2005
Det var ett gäng heltaggade män och ynglingar som åkte upp till Linköping för att försvara GSK:s färger i Div 1 slutspelet. Resan upp gick strålande och förutsättningarna var som följer: GSK låg sist på 0 matchpoäng inför de 3 sista ronderna, näst sist låg SA Fenix med 1 matchpoäng o 3a från slutet fann man SS Allians med hela 3 matchpoäng. På fredagskvällen ställdes vi emot det fjärde sista laget Schack 08 II som hade ett snittranks-övertag på nästan 200 poäng.

Matchen gick sin gilla gång och GSK:arna stod väl inte så där överväldigande bra någonstans.

Först ut att bli klar var Percy på förstabordet som efter en lagom trist Slav fick nöja sig med remi i en eventuellt något sämre ställning.

Patrik på andrabordet stod helt okej efter att han för första gången såvitt jag vet INTE öppnat med Trompowsky. Det blev istället en halvt explosiv Leningradare i Holländskt (1. d4 f5).

På tredjebordet såg det dock inte alls speciellt bra ut för den gode Pierre som tvingades byta 2 pjäser för torn utan någon kompensation och han var aldrig riktigt nära att rubba sin högrankade (2201) motståndare.

På fjärdebord var det både blixt o dunder men framförallt det förstnämnda då Jörgen sin vana trogen lirade hårt på angrepp. Han såg enligt mina bristfälliga schackunskaper förlorad ut ett antal gånger men Jörgen gjorde verkligen skäl för sitt ack så kända smeknamn "rufflaren". Han hade både sämre tid och sämre ställning men vände detta till vinstställning. I tidsnöden missade han dock ett snyggt avgörande och i det uppkomna slutspelet med löpare o bonde för motståndaren och torn för Jörgen fick han nöja sig med remi.

Björn Ottosson på nästkommande bord kom hyggligt ut ur öppningen men sedan dalade partiet som självaste Balder på Liseberg och en kvalitetsförlust följt av diverse matthot tvingade Björn att kasta in trasan.

Anton, på bord 6, spelade någon slags kungsindisk i förhand o kom väl inte förfärligt bra ut. Han stod ganska trångt men ställningen var emellertid relativt sund. Anton drog senare till med en lurig damschack som stressade motståndaren till den milda grad att han satte bort en kvalitet vilket ledde till en säker vinst för allas våran ordförande. Vinsten var extra imponerande sett till motståndarens rankingtal - 2022!

Emil på bord 7 lyckades inte upprepa Antons bragd trots att han tidigare i partiet lyckats vinna pjäs. I tidsnöden missade han dessvärre ett tämligen uppenbart hot och blev av med dam för ett torn. Partiet var dock inte slut för det och om Emil inte hade varit så materialfixerad och fallit för frestelsen att sno åt sig en kvalle så hade han haft vinstspel. Kvalitetsroffandet ledde till 2 matthot som i sin tur resulterade i oändliga materialförluster.

Victor på sistabordet spelade vit och fick möta den aningen ovanliga varianten:
1.e4 c5
2.Sf3 Sc6
3.d4 cxd4
4.Sxd4 e5
5.Sb5 a6!?

Detta tillåter vit att placera sin ädla springare på d6 och byta av svarts svartfältslöpare. Denna exklusiva variant fyllde dock sin funktion och Victor kom relativt dåligt ut. Han redde dock ut stormen och efter ett antal byten och efter att det bara återstod en löpare o häst plus några bönder för svart o löparparet och lika många bönder för vit valde kombattanterna att ta remi.

Det återstående partiet på andrabordet gick också mot sitt slut då Patrik hade en merbonde men struntade i att förvalta den då chansen att ta matchpoäng var borta med vinden.

Bordsresultat:
Percy Fransson, 2154 - Leif Fredriksson, 2192 ½-½
Patrick Fransson, 2099 - Niclas Ottenklev, 2225 ½-½
Pierre Fransson, 1936 - Magnus Fäldt, 2201 0-1
Jörgen Blixt, 1927 - Tomas Arvidsson, 1989 ½ - ½
Björn Ottosson, 1761 - Håkan Liljeblad, 1960 0-1
Anton Gummesson, 1749 - Roger Larsson, 2022 1-0
Emil Lindahl, 1671 - Allan Jonasson, 1923 0-1
Victor Hjerpe, 1593 - Jörgen Nilsson, 1880 ½-½

Snittrank GSK:1861
Snittrank Schack 08 II:2049

Fortsättning följer...
// Emil.