» HEM
» NYHETER
» REJTING
» AKTIVITETSPLAN
» INFORMATION
» LÄNKAR
» FORUM (
17 okt)
» ARKIV (
nytt fönster)
Visset i Västervik
den 27 februari 2005
Det var åtta förhoppningsfulla schackspelare som satte sin fot i Västerviks schacklokal på söndagsförmiddagen. Även om motståndarna hade högre rankade spelare på varje bord så såg det inte helt omöjligt ut för Glasrikarna.

Jörgens parti blev först klart efter drygt tre timmars spel. Jörgen som svart spelade sin favoritvariant i franskt med e6 b6 och tidigt f5. Jörgen körde på helt i sin stil men det höll inte hela vägen och Jörgen fick stanna klockan.

Efter Jörgen var Antons parti på åttondebordet över. John Fritz hade som vit hade spelat en knasig variant i Trompowsky (som naturligtvis alltid är knasiga) och hans kung hamnade efter en löparschack på b4 på e2 där den inte gjorde mycket nytta. Anton pressade på med naturliga utvecklingsdrag och stod mycket bra tills han valde att gå in i en till synes lovande variant men som satte damen helt offside på g2. Snart kunde Fritz utnyttja Antons damplacering och Svart gav upp med ett drag kvar till matt.

Nästa man att falla för en Västervikare var Percy.
Efter e4-e5 valde Percy att spela den något bortglömda varianten Sc3. Svart fläskade på med g5-h5-h4 mot rockaden men vit lyckades bryta upp i centrum och byta ner till ett remibetonat slutspel. Percy hade dock använt mycket tid i mittspelet och tidsnöden gjorde remin till förlust istället.

3-0 till hemmalaget.

Patrick satte upp ett holländskt försvar mot Håkan Sternlund och stod sundare än en kostcirkel men någonstans på vägen sket det sig, (troligtvis i lätt tidsnöd) och Patrick dukade under.

Björn Klasson spelade skandinaviskt försvar och gambiterade med 1.e4-d5 2.exd5-c6?!.
En gambit som jag själv aldrig förstått mig på men som Björn förvaltade alldeles utmärkt och fick bra spel för. Björn hade nog en liten fördel när hans motståndare bytte ner och snart erbjöds och godtogs remi.

Pierre Fransson var dagens ljus i mörkret då han med övertygande lätthet snodde åt sig en poäng från Arvid Broddefalk på femtebordet.
Pierre spelade stabilt och hade t o m med fräckheten att gardera sin löpare på e3 med Kf2! när svarts dam tog sig friheten att hota den.
Bra Pierre.

Marcus motståndare förberedde sig för en Caro-kann med 1.e4-c6 men efter 2.d4 drog svart d6?!.
Detta var naturligtvis inte lika förvirrande som Marcus motståndare i Örebro spelade förra seriematchen.
Dragföljden 1.e4-e5 2.Sf3-Sc6 3.a3? är något ovanligt och bör nog förbli så i framtiden också. Marcus verkar vara förföljd av myskovariantmänniskor.
I dagens parti spelade han bra och fick upp en vinstställning. Svart försökte krångla till det och vit hittade inte rätt i varianterna och gick ner i ett (troligtvis remibetonat) slutspel med torn över.
Dock hade svart några giftiga fribönder som Marcus inte lyckades hindra och förlusten var ett faktum.
Marcus refererade till olika kroppsvätskor när han beskrev sitt eget spel på slutet.

Torgny fick möta benoni som vit och hade också klar vinst men det var som om allt skulle gå åt fel håll för glasrikarna idag. Erik Elenius försökte ruffla till det, lyckades också och Torgny stod som mestadels av glasrikarna på förlust efter ett annars mycket bra spelat parti.

Resultates blev då 6½-1½ till västervik

Här följer resultaten
1 Josef Ask 2260 - Percy Fransson 2154 1-0
2 Håkan Sternlund 2205 - Patrik Fransson 2099 1-0
3 Jörgen Karlsson 2212 - Marcus Johnsson 1951 1-0
4 Mats Harrén 2103 - Jörgen Blixt 1936 1-0
5 Arvid Broddefalk 2065 - Pierre Fransson 1927 0-1
6 Johan Jersblad 2016 - Björn Klasson 1909 remi
7 Erik Elenius 1997 - Torgny Klasson 1825 1-0
8 John Fritz 1941 - Anton Gummeson 1749 1-0
Snittrank Västerviks ASK: 2100
Snittrank Glasrikets SK: 1944

Vi tackar Västervik för trevligt spel, smarriga mackor och god service och önskar dem lycka till i Linköping.

Vid Tangentbordet
Anton Gummeson
Justering av "emme"
Dubbeljustering "Skribenten"