Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 6 februari 2011
Sebastian
Utskriftvänlig
Ett steg närmare!
Lagledaren berättar om rond 7 mot Manhem

Manhems schackklubb är en av landets största, och har ett farligt elitserielag. Detta syntes t. ex. när de spelade 4-4 mot Team Viking i höstas. Dessutom låg de delade femma i tabellen, och vi var därför väldigt taggade inför denna match. Vi hade lyckats få ihop ett slagkraftigt lag, även om Silas Lund var tvungen att tacka nej på grund av utbildning i Danmark, och Tiger var utomlands.

Tågresan tog bara 2h 20 min och vi åkte alltså dit och hem på samma dag. Tre av våra spelare (Jesper, Hans och Axel) hade åkt upp dagen innan för att kunna sova ut och träffa släkt/vänner i Göteborg. Manhem hade dessutom varit vänliga nog att lägga matchen precis efter vårt önskemål, 11:30, så tågen passade perfekt. Limhamn, som åkte upp och ner med samma tåg som oss, hade valt att lägga sin match en kvart tidigare.

När vi fick se bordsplaceringarna för Göteborgarnas spelare var det en del av våra spelare som blev lite besvikna. Vårt övertag på 133 elopoäng per bord är visserligen värt en del, men det är viktigt att inte hamna fel i matchen. Såvitt jag kunde se utvecklade det sig väldigt bra för Nils, som fick in en fin prepp i nimzoindiskt. Nils började med att helt frivilligt spela 8.f3 och 10.Kf2 - hade det var någon annan än en av Sveriges mest formstarka spelare hade jag blivit lite orolig, men efter 14 drag var svart helt förlorad och efter 19 drag hade vi 1-0.

Däremot såg det lite värre ut för vår andra GM i matchen, Hans Tikkanen, som efter att ha tänkt väldigt länge i ett tidigt skede inte riktigt lyckades hitta en lovande fortsättning utan stod klart sämre. Axel, Sebastian och Jesper spelade alla tre samma typställning i slutet sicilianskt/Engelskt, fast där Jesper motsvarade den ena sidan och Axel och Sebastian den andra sidan. Detta trots att alla 3 hade svart, vilket ju givetvis påverkar tempon och planer. Linus lyckades få upp en komplicerad ställning i Tchigorin, och Jasmin stod bra i skotskt. Även Mladen såg ut att stå väldigt bra i en skarp variant där vits dam åkte ut på jakt tidigt.

Tidsnöden gjorde som vanligt sitt till, och i denna lyckades Hans, Jasmin samt Linus vände lite tveksamma ställningar till vinst. Jasmins motståndare spelade effektivt i tidsnöden och lyckades få upp en ställning där fritz ger 10 bönders fördel, men vad gör det när tiden är ute i sista draget? Det kan tyckas väldigt orättvist, men det är samtidigt en konsekvens av att Jasmin komplicerar till ställningen då motståndaren har 6 sekunder för 6 drag, eller liknande.

Mladen lyckades tyvärr inte knyta åt säcken, utan fick ge sig denna gång. Sebastian lyckades avgöra i den inte alltför klara ställning där tidsnöden spelade viss roll. Axel spelade ett stabilt parti rakt igenom, men fick aldrig någon reell fördel utan bjöd remi efter tidsnöden, vilket accepterades. Jesper spelade ett komplicerat och snyggt offer, där trycket gav utdelning och Jesper kunde sakta manövrera ut motståndaren efter tidsnöden. I och med detta blev slutresultatet 6,5-1,5, men jag måste i ärlighetens namn säga att jag tycker det var lite i överkant. Nåja, nu återstår ett möte (hemma i Schackhuset om 2 veckor!) mot Limhamn samt sista sammandraget. Både Rockaden och Team Viking vann planenligt, men vi har nu utökat vår ledning till 2,5 partipoäng. Allt bäddar för en mycket spännande final i Västerås!

Vad som hittills inte nämnts särskilt mycket är Kaido Kulaots fantastiska prestation i Gibraltar! Med en eloprestation på 2750 och utan förluster kom han trea efter Ivanchuk och Short, men före 45 andra stormästare!

Linje

  Hans Tikkanen
  Nils Grandelius
  Tiger Hillarp
  Jesper Hall
  Axel Smith
  Jasmin Bejtovic
  Silas Lund
  Sebastian Nilsson
  Mladen Gajic
  Drazen Dragicevic
  Linus Olsson

 » Tillbaka till startsidan
 
Skugga Skugga Skugga