Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 11 oktober 2010
Axel Smith
Utskriftvänlig
Övergardering
1 juli 2005 infördes regeln om att en ringande mobiltelefon förlorar. Den 2 juli 2005 kontrollerar jag att min mobil är avstängd när jag går över bron in till Svenska Mässan för första partiet i Junior-SM. Ändå ringer den efter 25 drag!

Varken min motståndare eller domaren var på plats, så jag slipper partiförlust. När min motståndare kommer tillbaka till brädet är jag livrädd att han ska gå upp och få höra om mobilsignalen, så jag spelar snabba drag för att tvinga honom att sitta kvar. En lite bättre ställning förvandlas på några få drag till en sämre och jag förlorar partiet. Domaren behövde aldrig ingripa.

Kanske är den händelsen orsaken till att jag alltid tror att mobilen ska ringa. Ifall jag tar med mobilen till brädet tar jag alltid ut batteriet, men hjärtat har ändå åkt upp i halsgropen många gånger när en mobilsignal hörs från någon av åskådarna.

När jag spelade första gången för min norska klubb spelade första- och andralaget i två olika städer. Mellan dragen skickade lagkamraterna rapporter till varandra per sms! Så gör vi inte i LASK, men jag tycker ändå att mobilproblemet är ännu värre i lagmatcher. Förutom sig själv har man sju lagkamrater att oroa sig över.

I fredags lämnade jag naturligtvis mobilen hemma. När partiet startat blev jag ändå orolig. Tankspridd som jag är kanske jag ändå råkade ta med mobilen? Jag sökte igenom väskan och hittade inte någon mobil. Oron släppte inte. Kanske gömde sig mobilen i något dolt fack? Jag vågade inte ha kvar väskan vid brädet. Nästa tanke: kan mobilen gömma sig någonstans i jackan?

I fortsättningen kommer jag att fortsätta lämna mobilen hemma, men dessutom både stänga av den och ta ut batteriet. Övergardering kallas det visst.

//

Det blev tre solida segrar för oss i helgen. Roligast var att Jesper gjorde comeback i LASK efter tre år. Mot Anders Livner briljerade han med ett "Mysteroius Rook move".
 

Diagram
Hall-Livner. Före
17.Tfb1!? 0-0 18.g4!?
En synnerligen exotisk kombination av drag!
Diagram
Hall-Livner. Efter
Strategin blev lyckad, efter c2-c3 och a2-a3 öppnades b-linjen och ett vitt torn infiltrerade via b7.

I vår match mot Västerås försökte Rasmus Janse kopiera manövern.

Diagram
Bejtovic-Janse. Före
11...Tfb8
Kanske öppnas a- och b-linjen för svart även här?
Diagram
Bejtovic-Janse. Efter
Resolut spel av Jasmin ledde dock till att tornen inte blev lika lyckliga i detta parti.

Nu följer en behaglig månad som serieledare!

Linje

  Hans Tikkanen
  Nils Grandelius
  Tiger Hillarp
  Jesper Hall
  Axel Smith
  Jasmin Bejtovic
  Silas Lund
  Sebastian Nilsson
  Mladen Gajic
  Drazen Dragicevic
  Linus Olsson

 » Tillbaka till startsidan
 
Skugga Skugga Skugga