Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 26 april 2011
Sebastian
Utskriftvänlig
GuldFesten
Med mat och aktiviteter firade LASK sitt Guld.

Det var en trippelfest (Guld, Påsk och GM-turneringen) i helgen. Om GM-turneringens avslutning går att läsa här. I övrigt serverades påskmat (framförallt tack till Marie men även övriga som hjälpte till). Förutom mat blev det även signering av ett inramat foto (alla har inte signerat än - men med tiden borde det kunna ske), genomgång av LASKs andra Guld med Calle och plakettutdelning till Laget. Bland annat fick de som var närvarande veta att Kjell Krantz och Magnus Wahlbom båda förmodligen varit med om alla LASKs tidigare Guld (8 gånger, första gången de vann var de 23 respektive 20 år). Åren som LASK vunnit är 65, 66, 67, 70, 72, 76, 77, 78 och nu 2011.

 


Publicerad den 15 mars 2011
Sebastian
Utskriftvänlig
Bilder
Lite bilder från avlutningen i Västerås. Alla bilderna är från bilder.vasterasschack.se, tagna av Urban Lundbäck.


Publicerad den 15 mars 2011
Sebastian
Utskriftvänlig
SM-GULD efter 33 år!
Berättelsen om hur LASK grävde guld i Västerås i mars 2011.

 

Nåja, nu kan jag väl inte påstå att jag väntat i 33 år för att få se detta hända....men det känns nästan så! LASK har varit nära flera år, men i år hade både Team Viking/Sollentuna och Rockaden starka lag. Framförallt Team Viking har ett väldigt farligt lag, vilket syntes i vår inbördes match.

 

<...

Läs mer »

Publicerad den 12 mars 2011
Lunds ASK
Utskriftvänlig
LASK-Rockaden 4½-3½!
LASK tog en mycket viktig seger i kvällens elitseriematch mot SK Rockaden.

Lunds ASK - SK Rockaden 4½-3½

1. Jan Smeets - Peter Heine Nielsen ½-½
2. Kaido Külaots - Jonas Barkhagen ½-½
3. Axel Smith - Michael Wiedenkeller ½-½
4. Nils Grandelius - Lars Karlsson 1-0
5. Jasmin Bejtovic - Erik Blomqvist 1-0
6. Hans Tikkanen - Thomas Engqvist ½-½
7. Mladen Gajic - Emil Hermansson 0-1
8. Sebastian Nilsson - Robert Bator ½-½

Imorgon startar matchen mot Upsala kl. 14. Elitserien följs bäst via Västerås hemsida.


Publicerad den 25 februari 2011
Sebastian
Utskriftvänlig
Intervju
Ett samtal med Axel Smith, som är både spelare, tränare och organisatör

Q: Vad tycker du är roligast i schack: vinna, brilliera, spela bra partier eller lära andra? 
Det är mycket som är kul, men det är faktiskt ingenting som slår känslan av att vinna. En enda vinst, oavsett motstånd, räddar hela veckan oavsett hur den varit i övrigt.

Q: Känner du att du är så praktisk du kan bli som spelare, eller finns det mer att jobba på? 
När jag tränar andra är jag stenhård: schack är ett spel som går ut på att vinna och då måste man spela praktiskt både gällande öppningsval, tidsanvändning och att anpassa sig efter motståndaren. I teorin är jag alltså väldigt praktiskt, men när man väl sitter vid brädet är det dessvärre en helt annan sak. Man vill ogärna göra drag man inte kan ta fullt ansvar för, vilket oundvikligen resulterar i tidsnöd. Det finns helt klart mer att jobba på!

Q: Vilken träningsform tycker du är bäst? 
Bra träning innehåller aktiv inlärning, vilket för mig exkluderar att titta på DVD:er, följa livesändningar och läsa schackböcker. För mig är den allra bästa träningsformen att analysera partier med starka spelare. Det är inte bara trevligast, utan man tränar också alla de moment som finns i ett schackparti. 
 
Q: Många tycker att du gjorde ett fantastiskt jobb för SM, hur mycket tid la du ner totalt? 
Drygt 400 timmar. Jag har länge tyckt att alla svenska turneringar lägger alldeles för lite energi på att marknadsföra turneringen på internet. En turneringshemsida där intervjuer, texter och bilder kommer ut med jämna mellanrum och anmälningslistorna uppdateras kontinuerligt får besökare. Och för varje gång någon besöker sidan ökar sannolikheten att han eller hon själv spelar. 
Om man inkluderar bulletinerna och inmatning av partier la vi ändå endast cirka 5 % av all funktionärstid på SM-hemsidan. Det är inte mycket, men jag tror att det var en klart bidragande orsak till att deltagarantalet ökade med 60 %. 
Förhoppningen är helt klart att framtida SM och andra turneringar också ska lägga lite mer energi på sådan service som egentligen inte är nödvändig. I annat fall kan man åtminstone inte klaga på att det kommer få deltagare.

Q: Tror du att Lund kommer arrangera ett nytt SM inom 10 år? 
Det gjordes en utvärdering bland funktionärerna efter SM. Nästan alla tyckte att LASK borde arrangera igen inom ett par år! Ändå har frågan faktiskt inte ens diskuterats inom klubben. 
För min egen del planerar jag sällan mer än ett halvår i taget, så förra SM var ett undantag. Det var fantastiskt kul att jobba med arrangemanget, men det var också ett stort ansvar som varade länge och tog mycket tid. Det känns som en utmärkt engångsgrej. Jag har alltså inget bättre svar på frågan än: förhoppningsvis inte.

Q: Vilket vill du helst: Vinna SM eller vara sekundant i en VM-final? 
Så länge man är ambitiös med sitt eget schack är det alltid roligast. SM-vinsten smäller alltså högst. Jag har dessutom tidigare tänkt att en vinst i SM är ungefär så högt som jag realistiskt kan sikta på att komma med mitt schackspelande, så det är lite av en dröm att vinna SM någon gång i framtiden.

Q: Du har jobbat mycket med hemsidor, tycker du det är kul? Har du funderat på att jobba med webdesign? 
Det är kul, men kan vara lite monotont. Ingenting jag vill jobba med.

Q: Vad är mest stolt över i livet? 
Den känsla jag gillar bäst att vara effektiv, men det kan å andra sidan ofta få barnsliga proportioner när det börjat gälla triviala saker som att diska... Annars är det kanske att jag för tio år sedan bestämde mig för att aldrig ljuga. Vita lögner är bekväma, men på lång sikt är det ändå bäst att säga sanningen. Behövs det kan man istället undvika att svara på frågor.

Q: Vad ångrar du mest här i livet? 
Pass! 
Skämt åsido, jag är nog inte den typen som ångrar saker. Det är klart att man gör mycket man skulle vilja göra annorlunda, förmodligen varje dag, men det känns bättre att titta framåt.

Q: Vad är du mest nöjd med i ditt liv? 
Att jag nästan bara gör saker jag tycker är kul. Båda mina föräldrar har förmånen att jobba med sina hobbies men har bundit upp sig till att jobba 60-70 timmar i veckan. Jag sysslar säkert med schackrelaterade saker 60 timmar i veckan, men jag har frihet att bestämma från dag till dag vad jag ska göra.

Q: Till sist, vilket land spelar du helst schack i? 
Jag spelar helst i länder jag inte varit i tidigare, så den frågan har inget svar.

-Tack Axel! 
-Tack själv för intressanta frågor! Nu vet jag lite mer om mig själv än tidigare.


Publicerad den 23 februari 2011
Sebastian
Utskriftvänlig
LASK vann igen!
Derby mellan Skånelagen i Elitserien

 

Matchen LASK-Limhamn började egentligen för många månader sedan, redan i somras. Mina önskemål då jag tog över som elitserielagets lagledare i mars var att Hans, Jasmin och Daniel skulle stanna kvar, samt att Axel hjälper till på plats när så behövs. Dessutom var det väldigt viktigt för mig att matchen LASK-Limhamn i rond 8 i elitserien flyttades. Erfarenhetsmässigt är det nämligen svårt att vinna en match mot ett förmodat topplag med halva laget borta, och inte mycket lättare att övertala alla dessa spelare att prioritera elitserien. Och enda tänkbara målsättningen för mig i detta läget var att vinna SM-guld. Axel fixade detta, och Limhamn ska ha ett stort tack för att de gick med på att flytta matchen. På fredag ska halva laget (Axel, Hans, Sebastian, Jasmin, Mladen) spela i Cappelle-La-Grande! Dessutom kommer Fredrik Hansson, Stellan Brynell och Micke De Verdier att spela i ”den svenska delegationen”.

 

Tidigt hade vi dock lite problem med spelare, då både Jasmin, Jesper och Hans vid något tillfälle inte trodde sig kunna spela. Tillslut fick jag klartecken från alla, och med förstärkningen från Kaido kände jag mig mycket nöjd med att kunna presentera LASKs högst rankade lag någonsin. Det är inte det starkaste laget i elitserien, då åtminstone Rockaden, Sollentuna samt Limhamn har haft högre, tex har Limhamn haft 2595 i snitt år 2002. Jag vill gärna poängtera att LASKs fantastiskt anordnade SM och följande vinst inte har påverkat elitserielagets utformning, utan vår nuvarande topprestation är resultatet av att flera LASKare satsat på att vara schackspelare, och blivit bättre än föregående år.

 

Silas anlände kvällen innan, Axel anlände ännu senare och Kaido anlände tidigt på lördagsmorgonen. Kaido har inte spelat för LASK tidigare, men känner de flesta LASKarna väl från diverse turneringar (på rak arm vet jag att han minst mött Hans, Jasmin, Nils och Sebastian). Då extrainkallade chaufförer hade importerats någon vecka tidigare från USA fanns det gott om transportmöjligheter i Lund för schackspelarna. Efter en trevlig frukost i Schackhusets hus (dock inte i Schackhuset!) var det dags för fikafixande och städning i Schackhuset. Här gjorde Sigurd, Ellinor och Yvonne ett bra jobb, och allt kändes bra till matchstart. Ett litet orosmoln kom då Limhamns laguppställning presenterades: De hade ett av säsongens starkaste laguppställning. Å andra sidan måste nog Limhamnarna känt likadant!

 

När spelet sedan satte igång kändes det som en bra start för LASK. Kaido fick in en variant han kollat på innan mot Stellan, Tiger hade en lite bättre ställning mot Christian, Nils stod bra mot Osmani, Hans stod kanske minimalt sämre mot Björn, Jesper stod lite bättre mot Joel, Silas stod lite oklart mot Stefan och Jasmin verkade ha fördel. Enda orosmomentet var Axel, vilket dels var det enda bordet där vi var lägre rankade och dessutom svart.

 

Som lagledare är det lätt att man blir orolig för diverse scenarior, och då tidsnöden närmade sig var det inte så självklart. Kaido fick visserligen in en fantastisk attack, men i övrigt var det inte helt klart. Nils hade tidigt vunnit kvalitet, men missade en liten finess som kunde ha gett svart motspel. I tidsnöden vann dock Tiger, vilket var väldigt trevligt. Jesper spelade bra mot en Joel med väldigt lite tid, och kunde också håva in hela poängen. Jespers 5 av 6 hittills är ett väldigt bra resultat efter ett uppehåll på flera år! Nils fick snart upp en vinstställning, och det hela såg bra ut. Tyvärr fick Silas problem, och lyckades inte sätta några krokben i tidsnöden. Conny krävde remi mot Jasmin, som dock spelade vidare eftersom remikravet var felaktigt. Detta kunde sedan lett till att matchen slutat 4-4 om vi haft otur, vilket ju inte gick att veta i det läget. Jag minns fortfarande hur hemskt det var för Axel då han för några år sedan krävde remi på rätt sätt, men hade skrivit ner fel drag i protokollet! Han blev då tvungen att utföra det dåliga draget, och förlorade. I övrigt var det ingen jättemunter ställning, då Axel och Hans båda stod lite sämre. Efter ett tag såg det dessutom ut som att Jasmin också stod lite sämre, och lagledaren blev lite nervös. Hans är dock en fantastisk kämpe, och klarade tillslut remin. Att han ens ställde upp för laget då han varit sjuk i 2 veckor (det blev ingen västgöta Open t.ex.) var väldigt kul för lagledaren. Att möta Hector är aldrig en lätt uppgift, och även om det kändes som att Axel var väldigt nära remin vid flera tillfällen slutade det tyvärr såsom det brukar mot Hector i långa slutspel – Axel fick ge upp. Jasmins slutspel var väldigt spännande och blev tillslut remi. 5-3 alltså, ett resultat som lagledaren är fullt nöjd med.

 

Efteråt åts en hemlagad spenatpaj i Schackhusets hus (som alltså inte är Schackhuset utan en lägenhet i samma hus), med glass som efterät. Det hela var mycket trevligt, och alla verkade nöjda. Sedan fick lagledaren åka till två styrelsemöten på 2 dagar, men det är en annan historia...

 

Nu återstår det ett sista sammandrag, det ska bli spännande! Senast LASK vann var 1978... Men inte bara kampen om guldet kommer vara spännande, utan även bottenstriden. Jag råder alla som vill och kan att resa till Västerås!

 

 

 


Publicerad den 21 februari 2011
Sebastian
Utskriftvänlig
Fler Bilder LASK-Limhamn


Samtliga texter »

Linje

  Hans Tikkanen
  Nils Grandelius
  Tiger Hillarp
  Jesper Hall
  Axel Smith
  Jasmin Bejtovic
  Silas Lund
  Sebastian Nilsson
  Mladen Gajic
  Drazen Dragicevic
  Linus Olsson

 » Tillbaka till startsidan
 
Skugga Skugga Skugga