Lunds Akademiska Schackklubb
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Hem Hem
Publicerad den 28 april 2019
Adam & Claes
Utskriftvänlig
LASK vann Schack8an!
Trots att SS Manhem mönstrade ett mycket starkt lag, åtminstone på den övre halvan, så lyckades LASK försvara segern från i fjol.

LASK inledde starkt med att besegra Helsingborgs ASK med 7 – 1 och Malmö AS med 6 – 2. I tredje matchen ställdes LASK sedan mot vad som såg ut att vara huvudmotståndaren, SS Manhem. Manhem hade vid de fyra första borden Arvin Rasti (Elo 2117), Gustav Lindholm (Elo 1904), Alexander Ström-Engdahl (Elo 1881) och Marcus Lindholm (Elo 1283), så vi hoppades framförallt på att ta poäng vid de fyra lägre borden. Peja förlorade relativt snabbt vid fjärdebordet men Ludvig, David och Oscar bjöd upp till kamp vid de tre högsta borden mot betydligt högre rankade motståndare.

                                                                                                       På Kjells bild syns alla deltagande LASKare utom Emilia Soini.

Oscar kämpade väl men fick till slut se sig besegrad. Ludvig spelade väldigt bra och stod nog inte sämre en enda gång i partiet. Partiet slutade i ett jämnt slutspel med en extra dubblerad bonde för Ludvig. När Arvin i detta läge bjöd remi valde vi att acceptera anbudet. David låg efter i sitt parti som slutade i ett tornslutspel där Gustav hade två extra bönder. David försvarade sig dock snyggt och motståndarens tid tickade iväg. I detta läge hade de fyra lägre borden spelat färdigt och där hade LASK segrat med 3 – 1. Ställningen var alltså 3½ – 3½. Vi bjöd remi vid andrabordet som motståndaren avböjde. Någon halvminut senare kom dock ett remianbud från Gustav istället, som vi accepterade. Schack8an spelas utan inkrement, så det är viktigt att inte hamna för mycket efter på klockan. Slutresultatet blev alltså 4 – 4 mot SS Manhem.

Schack8an avgörs till skillnad från många andra tävlingar inte på matchpoäng utan på partipoäng. Det är därför extra viktigt att ha ett jämnt lag med spelare som kan ta många poäng vid alla bord. Det skulle visa sig att LASK hade ett mycket starkt lag vid de lägre borden och att det snarare var detta som avgjorde än den fantastiska insatsen av toppborden mot SS Manhem. Aleksander, Theodor, Ildirim och Hanna tog väldigt många poäng åt LASK och Manhems lägre bord tog inte alls lika många. I de fyra sista matcherna tappade LASK exakt noll poäng och i slutändan visade det sig att LASK som slutade på imponerande 49 av 56 partipoäng stod som överlägsna segrare och att Manhem (40,5/56) även fick se sig slagna av Malmö AS (41/56).

I laget spelade Ludvig Morell (5,5/7), David Petersson (6,5/7), Oscar Morell (6/7), Peja Persson (5/7), Aleksander Shleev (6/7), Theodor Stedman (6/7), Ildirim Gadirli (7/7) och Hanna Jägare (7/7).

LASK hade även ett gemensamt Sandlöparen/LASK 2-lag. Laget slutade på en 7e plats (av 10) och tog 22,5 poäng. Med 9 spelare totalt lånade laget varje rond ut en spelare till Helsingborgs ASK som bara var 7 spelare. Det började bra för det mixade laget med vinst mot det andra kombilaget i tävlingen, Eslöv/Limhamn 2, med 5 – 3. Efter det blev det betydligt tuffare med match mot Manhem med väldigt högt rankade spelare på toppborden. Det blev förlust med 2 – 6 men bra kämpat med vinster i den matchen för Qianru och Alvar. Efter en jämn match och förlust med minsta möjliga marginal mot Limhamn och vinst mot hemmalaget Bara Bönder blev det så två storförluster mot slutsegrarna LASK 1 och slutliga tvåan Malmö AS. I den avslutande ronden blev det vinst mot Helsingborg och till slut en 7e plats bland de 10 startande lagen.
 
Bordsmässigt hade Karl och Eskil på bord 1 och 2 förstås tuffast motstånd men kämpade bra och kunde med lite flyt fått ett par poäng till då de båda till slut förlorade ett par jämna partier. Karl spelade mot LASK 1 ett långt och bra parti mot Ludvig som inte avgjordes till Ludvigs fördel förrän i slutet när båda spelarna var nere på lite tid var efter ett slutspel med torn+löpare och lika många bönder. Eskil hade många förluster i början men kämpade på och fick utdelning i slutet med 2 vinster i de 2 sista ronderna.
 
Både Dawen och Arvid på bord 3 och 4 följde lustigt nog precis samma mönster, det blev för tufft mot topplagen men säkert spel i övriga matcher och nästan full pott mot övriga lag i sina respektive partier (Dawen spelade en remi mot Limhamn). Lagets två tjejer Emilia och Qianru på bord 5 och 6 spelade också genomgående bra! Emilia kunde liksom Karl och Eskil med lite medgång fått fler poäng, hon förlorade ett par helt jämna partier först i slutet och lyckades också nästan vända något parti trots att hon tidigt hamnade i stort materiellt underläge. Qianru blev tillsammans med Rasmus lagets bästa poängplockare med hela 5 poäng. Trots att hon är så ung vann hon flera partier på att spela lugnt och metodiskt mot sina betydligt äldre motståndare.
 
På de tre sista borden tog Zi Qian 3 poäng efter att liksom Dawen och Arvid ha förlorat mot topplagen men vunnit de flesta övriga efter bra spel. Rasmus plockade 5 poäng efter säkert spel och lagets snabbaste vinst i rond 1 efter att motståndaren försökt sig på en skolmatt men själv blev matt ett par drag senare. Alvar på sistabordet tog 3 poäng och lyckades (genom att ha varit utlånad till Helsingborg i deras match mot LASK 1) få möta Hanna i LASK 1 två gånger (!) med två förluster som resultat, men tog utöver det 3 av 5 poäng och stod bland annat för en av vinsterna i matchen mot Manhem. Bra jobbat av alla och kul att vi fick till ett mixlag från de båda klubbarna!
 
I laget spelade Karl Lindquist (1/7), Eskil Grönte (2/7), Dawen Wang (3,5/7), Arvid Andersson (4/7), Emilia Soini (1/7), Qianru Zhong (5/7), Zi Qian Xu (3/7), Rasmus Hoyer Weyns (5/7) och Alvar Vallkil (3/7). Karl, Eskil, Zi Qian, Rasmus och Alvar representerar Sandlöparen och övriga spelar i LASK. I de individuella poängen är även poäng vid utlån till Helsingborg inräknade.

Kolla också reportage på Malmö AS och SS Manhem.

Linje

Byt teckenstorlek

Kontakt
Pixelkant vänster SCHACKHUSET
046 - 12 17 00
Trollebergsvägen 105, Lund
stadsbuss linje 2 mot Värpinge
hållplats: Jöns Ols Toft


> LASK-INFORMATION

> SPONSORER

> REGLER

> REJTINGLISTOR

> SCHACKSKOLAN

> SOCIALT

> LUND OPEN

> LASK OPEN

> ÖVRIGA TURNERINGAR

> UNGDOMSTURNERINGAR

> ELITLAGET

> SERIESPEL

> SVENSKT GRAND PRIX

> LASK-PUBLIKATIONER

> LÄNKAR

> MARTENSFONDEN

> CARNSTAMFONDEN


LARS OA HEDLUNDS BILDBANK

KOMMANDE ARRANGEMANG

> se nyhetsavdelningen

Play online chess


2700chess.com for more details and full list

Pixelkant höger
 
Skugga Skugga Skugga