Lunds Akademiska Schackklubb
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Hem Hem
Publicerad den 7 juni 2010
Axel Smith
Utskriftvänlig
Peter Heine Nielsens föreläsning
För en dryg vecka sedan vann Peter Heine Nielsen en redan klassisk match mot Mads Andersen med 2-0. Han kommer därmed att bli den andre nordbo som går över 2700 i elo. I helgen kom han på besök till Lund. Inför 33 åhörare berättade han om VM-matchen mellan Viswanathan Anand och Veselin Topalov, med avbrott för frågor och funderingar. Första timmen var på danska, och de följande två timmarna på engelska. En kort resumé från den mycket uppskattade föreläsningen följer nedan:

Början på samarbetet
Peter Heine mötte Anand i knock-out-VM 2001 i Moskva. I det ena partiet stod han bättre... men endast i ett drag! Han förlorade matchen med 1½-½, men indiern var imponerad över öppningsförberedelserna. De började ett par år senare att samarbeta och Peter Heine är nu regelbundet Anands sekundant. 2006 fick han ett erbjudande om att arbeta för Topalov i Elista, men efter att ha konfererat med Anand tackade han nej. Det beslutet ångrar han nog inte efter den matchen.

Anand-Nielsen
Nielsen - Anand 2001, analys

Så fungerar förberedelserna
I sekundantteamet fanns förutom Peter Heine Nielsen indiern Ganguly, polacken Wojtaszek och uzbeken Kasimdzhanov. En stor del av arbetet är att välja öppning, vilken sedan analyseras i minsta detalj. Sekundanterna använder inte något bräde.

Förberedelserna inför matchen mot Topalov började i oktober 2009 med ett två månader långt träningsläger. I mitten av lägret spelade Anand en turnering, men eftersom han inte ville avslöja sina öppningar spelade han under sin normala nivå. Enligt Peter Heine är rätt strategi att spela 30 % korrekta öppningar och 70 % felaktiga. Då kan den andra sidan inte få ut någon vettig information. Anands mindre bra resultat gav dock ingen anledning till oro: det är sällan världsmästare lyckas bra i turneringar.

Anands team
Anands team: Kasimdzhanov, Nielsen, Ganguly, Viswanathan Anand, Aruna Anand och Wojtaszek.

Anands sekundanter har inga hemligheter för varandra, och har stort inflytande för vilka öppningar Anand ska spela. Arbetet är en dynamisk process. För t.ex. Vladimir Kramnik är upplägget annorlunda. Där får varje sekundant specifika uppgifter, och samarbetar inte med varandra. Kramnik samlar sedan in informationen och tar själv besluten om vilka öppningar som ska spelas, något som sekundanterna kan vara helt ovetande om. Anledningen till detta upplägg är att Kramnik är rädd för att någon ska läcka ut med informationen. Denna misstänksamhet beror enligt Peter Heine på kulturella skillnader, där Kramniks uppväxt i Ryssland gett honom en naturlig misstänksamhet.

Anands sekundanter har inga hemligheter för varandra, och de får i princip använda alla de idéer som de arbetar på. Efter VM-matchen mot Kramnik spelade flera av Anands sekundanter draken, och det är därför ingen hemlighet att det var draken som Anand planerat att spela om Kramnik överraskade med 1.e4. Om man vill veta vilken öppning Anand förberett mot Topalovs 1.e4 får man följa sekundanternas partier de närmaste månaderna.

Oväntad hjälp vid förberedelserna
Anand fick oväntad hjälp. En februarinatt vid halv fyra skickade Magnus Carlsen ett SMS om att han var beredd att hjälpa till. Över ett par dagar spelade han cirka 60 träningspartier mot Anand, med ungefär jämnt resultat. Garry Kasparov diskuterade varianter över Skype och Vladimir Kramnik tog kontakt under själva matchen med diverse råd. Kramniks hjälp var inte endast symbolisk, inför ett av partierna satt han uppe hela natten och analyserade.
Peter Heine funderade på vilket incitament som Carlsen, Kasparov och Kramnik hade för att hjälpa till - de fick nämligen, så vitt Peter Heine vet, ingen ersättning. Carlsen gillar helt enkelt schack och fick dessutom många nya idéer som han själv kan använda vid senare tillfällen. För Kasparov handlade det troligen om politik - med Topalov som världsmästare hade det blivit svårare för Karpov att ta över presidentposten i FIDE. Kramniks motiv var nog inte djupare än att han ogillar Topalov. Många elitspelare har ett neutralt förhållande till Anand, men då de flesta samtidigt ogillar Topalov håller de ändå på Anand i matchen.

Var det inte dumt av Anand att avslöja sina förberedelser till så många av sina framtida konkurrenter? Nej, det hade varit helt fel att tänka så, menade Peter Heine. Hade Anand inte vunnit denna match hade det inte blivit några framtida matcher. Dessutom kommer han vid nästa VM-match att vara 43 år, äldre än de flesta av sina konkurrenter.

Teknologiskt försprång för Topalov - Anand ändrar matchstrategi
Topalov var under matchen sponsrad av Rybka och IBM. Av Rybka fick de använda speciell programvara och ett datakluster med sammanlagt 112 processorer ihopkopplade. Denna dator är fem gånger snabbare än den näst snabbaste schackdatorn! Av IBM fick man använda Blue Gene - en superdator som finns på universitetet i Sofia. Den är ytterligare 40 gånger snabbare än Rybkas kluster! Det är oklart hur väl schackmotorer fungerar på så snabba datorer, men Anand-teamet insåg snabbt att Topalovs läger hade ett stort teknologiskt försprång. I fortsättningen kommer vi att få ser mer och mer av sådana superdatorer, spådde Peter Heine.

Med tanke på Topalovs superdator beslutade sig Anand-teamet för att ändra strategi. Om båda läger analyserat samma variant är det troligt att Topalov var bättre förberedd. Medan Topalov konsekvent spelade samma varianter hoppade Anand från öppning till öppning. "Anti-cluster-strategy", benämnde Peter Heine det som.

Peter Heine Nielsen
Peter Heine Nielsen på Victoriastadion i Lund. Foto: Calle Erlandsson.

Matchen i Sofia
Efter problem med den isländska vulkanen lyckades Anands team ta sig till Sofia i tid. Väl där blev de isolerade från omvärlden, och läste bl.a. inte schacknyheter på internet. En chaufför körde Anand från hotellet till spellokalen, och säkerhetsvakter höll dem skyddade.

spellokal
Spellokalen i Sofia. Hur många åskådare som fanns i spellokalen visste Peter Heine
inget om, eftersom han aldrig var där, och han kunde heller inte svara på några frågor
om Sofia som stad.


I de två första partierna blandade Anand ihop öppningsdragen och spelade det planerade draget ett drag för tidigt (23...Kf7 i första partiet och 15.Da3 i andra partiet). I första partiet innebar det en omedelbar förlust, och i andra partiet en dålig ställning. Han lyckades dock ändå vinna detta och utjämna till 1-1. Att göra rätt drag vid fel tidpunkt är enligt Peter Heine "normal human memory lapses".

I mitten av matchen ledde Anand med en poäng och hade ytterligare ett par bra ställningar. Han tog remi i en lovande ställning, vilket enligt Peter Heine var fel beslut. När man har momentum ska man också pressa för fler poäng. Sekundanterna avslöjade inte för Anand om han missade någon vinstfortsättning - då skulle han bara använda energi till att grubbla på det. Efter parti 9, där Anand hade flera förhållandevis enkla vinster, fanns det dock ingen möjlighet att övertyga honom om att han aldrig hade stått på vinst.

Inför sista partiet var ställningen 5½-5½. Anand bytte åter öppning och spelade nu Lasker-varianten i damgambit. I en blixtturnering i Moskva 2009 hade han spelat Lasker sju gånger, men förhoppningsvis hade inte Topalovs läger tagit dessa partiet alltför seriöst. Efter 1.d4 d5 2.c4 e6 spelade Topalov 3.Sf3. Draget kritiserades starkt av Peter Heine. Enligt honom finns det ingen nackdel med 3.Sc3, vilket "tvingar" svart till 3...Le7 (3...Sf6 4.cxd5!), och efter 4.Sf3 Sf6 har vi transponerat till partiet. 3.Sf3 ger svart de extra möjligheterna till 3...Sf6 4.Sc3 Lb4 eller 4...dxc4 eller 4...c6. Att Topalov spelade 3.Sf3 visade alltså att han var beredd att tillåta dessa system, vilket kunde vara viktig information för Anand inför ett snabbschacksavgörande. Nu kunde man nämligen anta att efter 1.d4 Sf6 2.c4 e6 skulle Topalov undvika Nimzoindiskt med 3.Sf3. Det var en detalj som Anand-teamet aldrig behövde använda.

"Compared to all the others (i världseliten, min anm.), he is not afraid of losing", sa Peter Heine om Topalov, som spelade hårt på vinst i sista partiet. En anledning till att han inte ville ha remi var Anands rykte om att vara väldigt stark i snabbschack, där han bl.a. har en massiv plusscore mot Topalov. Enligt Peter Heine var det ett misstag: ett särspel i VM handlar lika mycket om nerver som om snabbschack.

Topalovs 31.exf5 (31.Sd2 är lika spel-PHN) har kritiserats starkt vid kommentarer av partiet, men Peter Heine tycker att det är lite orättvist: "exf5 is almost brilliant, but just almost." Hade svart inte haft manövern 33...Td4 följt av 34...De8 hade vits ställning inte varit så dålig, även om det optiskt ser ut så. Nu hittade Anand dessa drag, vann partiet och är världsmästare även det kommande året.

Prisceremonin
Prisceremonin med Kirsan, Topalov, Anand och bulgariens president.

I augusti kommer Anand till
Kristiansund i Norge för att spela en snabbschacksmatch mot Magnus Carlsen, där det parallellt spelas en helgturnering öppen för alla.

Linje

Byt teckenstorlek

Kontakt
Pixelkant vänster SCHACKHUSET
0766-270331
Trollebergsvägen 105, Lund
stadsbuss linje 2 mot Värpinge
hållplats: Jöns Ols Toft


UKRAINA - УКРАЇНА

VILL DU BLI LEDARE?


Gynna LASK:s
SPONSORER

> SPONSOR-INFORMATION
> STÖD LASK - BLI BLODGIVARE!
> MEDLEMSAVGIFTER
> LASK-INFORMATION
> REGLER
> LIVE-PARTIER
> REJTINGLISTOR
> SCHACKSKOLAN
> SOCIALT
> LUND OPEN
> LASK OPEN
> ÖVRIGA TURNERINGAR
> UNGDOMSTURNERINGAR
> ELITLAGET
> SERIESPEL
> SVENSKT GRAND PRIX
> LASK-PUBLIKATIONER
> LÄNKAR
> LASK:s FLYKTINGFOND
> CARNSTAMFONDEN
> MARTENSFONDEN
> BOKEN OM ROLF MARTENS

LARS OA HEDLUNDS BILDBANK


KOMMANDE ARRANGEMANG
> 29/3-1/4 Påskturneringen Norrköping, GP5
> 30/3 LÖRDAGSBLIXT kl 12-15
> 1/4 Schackskolan inställd må 17-19
> 2/4 LUND OPEN rond 6 kl 18.30
> 6/4 LÖRDAGSBLIXT kl 12-15
> 9/4 LUND OPEN hängpartier kl 18.30
> 13-14/4 Kval Kadettallsvenskan Helsingborg
> 13/4 LÖRDAGSBLIXT kl 12-15
> 16/4 LUND OPEN rond 7 kl 18.30
> 20/4 LÖRDAGSBLIXT kl 12-15
> 21/4 Limhamn I-LASK I Allsk div I
> 21/4 LASK II-HASK Allsk div I
> 21/4 Malmö SS-LASK III Allsk div 2 B
> 23/4 Lund Blitz Open kl 18.15
> 27/4 Skåne Open Lund, min & ymin
> 28/4 Skåne Open Lund, jun & kadett
> 5/5 Skåne Open Lund, seniorer
> 9-11/5 Deltalift Open Tylösand, GP6
> 25/5 Schackåttan Bara
> 26/5 Rolf Martens minne Lund
> 8-9/6 Damallsvenskan Stockholm
> 13/6 Schackskolans våravslutning kl 17
> 14-16/6 Top Univ Team Bologna
> 15-16/6 LASK Weekend Lund
> 25-28/6 SOMMARLÄGER Lund kl 10-16
> 28/6-7/7 SM 2024 Fortnox Arena, Växjö
> 2-4/8 Mragel Open Lund
> 25/8 Frans G Bengtssons minne Lund

MOTIONSIDROTT (födda <2008)

INNEBANDY-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
INNEFOTBOLL-intresserade:
Ta kontakt med motion@lask.se
PADEL-intresserade:
Ta kontakt med Kjell Petersson
BORDTENNIS-intresserade:
Ta kontakt med Sven-Ingvar Sundin
LÅNGLÖPNING-intresserade:
Ta kontakt med Axel Smith

LUGI MOTION Victoriastadion

Play online chess



2700chess.com for more details and full list


Pixelkant höger
 
Skugga Skugga Skugga