SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 25 april 2012
Calle Erlandsson
Utskriftvänlig
Omdiskuterad uttagning av SM-gruppen 2012
Sveriges Schackförbunds styrelse har uttagit fyra spelare, att utöver de direkt kvalificerade, delta i årets Sverigemästargrupp som spelas i Falun 7-15 juli. Styrelsen är ansvarig för beslutet, men som vanligt har man delegerat uttagningen till förbundskaptenen. De direkt kvalificerade är de tre främsta i 2011 års SM-grupp, de två främsta i Mästare Elit och vinnaren av Junior-SM.
Därmed består SM-gruppen 2012 av de direkt kvalificerade GM Hans Tikkanen, GM Jonny Hector, GM Pia Cramling, IM Erik Blomqvist, FM Erik Hedman och Eric Vaarala samt GM Emanuel Berg, GM Nils Grandelius, IM Axel Smith och IM Bengt Lindberg. Redan 2011 gjorde Anders Pettersson en mycket omdiskuterad uttagning, då den måttligt aktive och lågrankade hemmaspelaren Johan Eriksson bereddes plats.
 
I år lär reaktionerna inte heller utebli. Alla är medvetna om att förbundets ekonomi inte tillåter önskvärd nivå på startpengar och prispengar. Detta faktum har inneburit att förbundskaptenens uttagning, som han skriver i sitt pressmeddelande, ”inte tillåter att alla de starkaste spelarna bereds plats i startfältet”.

Eftersom tävlingen faktiskt gäller ett svenskt mästerskap, vore det klädsamt om de förbigångna spelarna fått chansen att tacka nej. Pettersson borde naturligtvis ha tillfrågat aktuella (aktiva) spelare i FIDE-ratingordning och låtit spelarna själva avgöra om de vill godta erbjudna ekonomiska villkor. I stället verkar det som om han mer eller mindre godtyckligt handplockat Smith och Lindberg. Det lär finnas en handfull högre rankade spelare (GM) som gärna ville spela om SM-tecknet, men som aldrig tillfrågats. Därmed har otvivelaktigt SM-titeln 2012 förlorat i värde.

Från LASK:s synvinkel är det naturligtvis glädjande att klubben har tre spelare i SM-gruppen, men uttagningen, som Sveriges Schackförbunds styrelse formellt är ansvarig för, grumlar glädjen. Förbundskaptenens mer eller mindre kvalificerade gissningar om icke tillfrågade spelares ekonomiska och sportsliga SM-prioriteringar stärker naturligtvis inte hans ledarskap inför kommande OS i Istanbul.    
                                                                                                                         Calle Erlandsson
Linje

  

Kreativt tänkande


 
Skugga Skugga Skugga