SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 2 juli 2010
Michael de Verdier
Utskriftvänlig
Intervju med Daniel Semcesen
Tidigare intervjuer med SM-gruppsspelarna: Stellan Brynell, Hans Tikkanen, Jonny Hector, Nils Grandelius, Peter Vas, Anders Eriksson och Tiger Hillarp.

Berätta kort om din schackkarriär fram tills nu.
Min mamma försökte lära mig reglerna i schack när jag var 6 år men det var inte förrän jag var 8 som jag verkligen var intresserad. När jag efter drygt en månad började vinna mot min mamma bestämde hon att det var dags att uppsöka en schackklubb. Jag började i Malmö Allmänna Schackklubb och efter några månader började jag uppnå framgångar i de lokala tävlingarna.

Några år senare kämpade jag även om framskjutna placeringar utanför Skåne och sakta etablerade mig som en av de bästa spelarna i min åldersklass. När jag var 13 år gammal gick jag över till LASK och året senare till hösten debuterade jag i elitserien. Vid 14 års ålder var jag i Tjeckien tillsammans med en delegation svenska juniorer under ledning av Jesper Hall och Stellan Brynell och spelade i Czech Open B-gruppen. Av cirka 400 deltagare lyckades jag med 7/9 (utan förluster) placera mig på delad andraplats. Det var en prestation som sporrade mig att fortsätta med schacket. Tack vare den bedriften började jag få chanser att representera Sverige vid officiella ungdomssammanhang, ex Fyrnationers, Nordiska mästerskapet, Ungdoms EM & VM.

Det senaste året har min schackkarriär tagit ett stort kliv framåt. Utan att direkt spela annorlunda än tidigare började jag plötsligt uppnå framgångar i flera tävlingar, något som resulterade i ett flertal turneringsvinster, 5 IM normer och en GM norm, vilket medförde den efterlängtade IM-titeln.

Hur skulle du beskriva din egen spelstil?
Jag skulle nog beskriva min spelstil som främst positionellt förankrad. Tja kanske är det inte så mycket en spelstil som ett "approach" egentligen. Det hela kan låta ganska simpelt men det är det också, konceptet är helt enkelt att försöka hela tiden spela okej drag (istället för att hela tiden söka efter de bästa dragen) och sen utnyttja motståndarens misstag.

Finns det någon schackspelare du beundrar? Motivera!
Jag alltid beundrat schackspelare som haft förmågan att få schack att verka så enkelt, trots dess mångsidighet och djup. Capablanca, Smyslov, Petrosian & Karpov hör till några av mina schackidoler.

Målsättning SM 2010?
Tanken var ju att försöka uppnå en framskjuten placering, och om det är möjligt att spela för GM-norm.

Vad gör du när du inte spelar schack?
När jag är hemma och inte spelar eller tränar schack är jag ganska lat, jag gillar att titta på filmer och serier på tv eller sitta framför datorn och spela spel på fritiden. Jag brukar också umgås med mina vänner från skoltiden. Jag jobbar också en del som gårdskarl i den bostadsförening där jag bor och hjälper till som schackinstruktör för barn på några skolor i Malmö och på Malmö AS.

Lars Bo Hansen delar upp spelare i grupperna "followers" och "researchers" när det gäller öppningar. Är du fortfarande en "follower?"
Ja, jag är fortfarande en "follower" när det gäller öppningar.

SM lär vara din stora målsättning för 2010. Hur är det att planera all träning och spel med EN turnering  som målsättning? Är allt bortkastat om din placering i SM blir sämre än du förväntat?
Jag tror att du kanske har missuppfattat något angående min målsättning med SM. Jag tycker att SM är en bra tävling, men den är tyvärr inte direkt speciell förutom att det involverar en del prestige och pengar. Vad jag menar är att det är möjligt att spela utomlands i slutna GM-grupper och möta lika starkt motstånd eller bättre. Förändringarna i utformningen av SM kommer också förhoppningsvis höja kvalitén (i det här fallet rejting-genomsnittet), förutsatt att de bästa spelarna är med, vilket i min mening gör det till en tävling som är värd att satsa på.

Jag har lagt upp ett träningprogram inför SM och det hjälper mig att motivera mig själv att träna kontinuerligt och målmedvetet. Sen är det ju klart att allt inte är bortkastat om den önskade prestationen i SM inte uppnås, eftersom själva processen också är utvecklande och dessutom har jag tänkt att spela fler tävlingar än SM i sommar så det finns gott om tillfällen att försöka spela om GM-norm.

Hur ser dina planer ut annars?
Hmm. Det senaste året har jag tagit ett uppehåll från mina studier vid Lunds universitet för att kunna satsa på schacket och se hur bra jag kan bli. Målet har varit att försöka bli så pass bra så att det är möjligt att försörja sig på schack. Så när jag inte spelat schack har jag tränat en del för att utveckla mitt eget spel men också försökt hitta inkomster för att få det hela att gå runt. Tyvärr finns det inte bra förutsättningar för att försörja sig som schackspelare i Sverige, kanske är det något som förändras om man blir GM men jag tvivlar på det. Lyckas det inte med schacket inom en snar framtid återgår jag till mina studier.

Linje

  

Kreativt tänkande


 
Skugga Skugga Skugga