SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 30 juni 2010
Axel Smith
Utskriftvänlig
Intervju med Pontus Carlsson
Pontus Carlsson har de senaste månaderna engagerat sig i svensk schackpolitik på flera olika områden. En av de mest märkbara förändringarna han fått igenom är att ha ökat prispengarna i SM-gruppen med 30 000 kr. Vi intervjuade en kritisk Pontus om vad som driver honom. Bild: Fred Lucas

Hej Pontus! Du fick igenom en förändring som innebar ytterligare 10 000 kr till SM-gruppens prispengar. Dessutom har du tagit initiativet till SM-middagen, där ytterligare 20 000 kr samlades in. Hur lyckades du?
Endast tack vare många timmars hårt arbete men jag vill påpeka att jag fortfarande är långt ifrån nöjd.
Bakgrunden är att jag har under lite mer än ett års tid lagt ner väldigt mycket tid och egna pengar på att förbättra klimatet för svenskt elitschack som befinner sig i en djup kris, och efter alla neddragningar och försämringar som har varit för elitverksamheten under de sista två åren trodde alla vi spelare att förbundet skulle göra ett bättre SM som kompensation och för att visa med handling och inte bara ord att man vill ha en elitverksamhet och professionella spelare. Därför var det en jättestor besvikelse att se att även SM hade försämrats. När det gäller själva proceduren så fick jag börja med att förklara för förbundet att det inte är OK att skippa Lag-EM, dra in bidraget till Europacupen och sedan försämra SM. Någon gräns måste det finnas.

Sedan tog jag fram flera olika förslag på lösningar. Utan att gå in på alltför mycket detaljer var det hela tiden uppbyggda på delfinansiering för att underlätta SSF:s finansieringsbörda. I det första förslaget var t.ex jag själv beredd att gå in med 10 000 kr som en av tre delfinansiärer. Inget av förslagen accepterades dock, inte ens det förslaget som jag tog fram tillsammans med tävlingskommiten som ju är en del av förbundet. Det gjorde mig ordentligt förbannad och först tänkte jag strunta i att arrangera SM-middagen men jag lugnade ner mig och bestämde mig för att köra. Det är ju ett väldigt trevligt sätt samla ihop en slant och jag har endast fått positiv respons från gästerna och bidragsgivarna. Jag vill rikta ett stort tack till Jockum som både sponsrade middagen och stod för värdskapet.

Trots detta engagemang spelar du inte SM i år. Hur kommer det sig?
Nej, alla turer och avvisade förslag har helt dödat min lust att spela. Jag känner att jag har gett SSF alla nycklar att lösa situationen, men trots ett positivt möte i Växjö gjordes det inget mer från förbundshåll utan det var helt upp till mig att fixa det, vilket jag tycker är alldeles för dåligt.
Jag vill också påpeka att mitt nej tack till OS-laget inte är någon markering jämtemot förbundet utan tävlingen passar helt enkelt inte med mina civila planer den här gången. När det gäller OS så försöker förbundet göra sitt bästa och det skall de ha cred för.

Vad tycker du att förbundet måste göra för att förutsättningarna för toppspelarna ska vara bra?
Måste är fel ord, men jag tycker att det borde ligga i förbundets intresse att Sverige får fram så bra spelare som möjligt. Isåfall bör förbundet underlätta för de bästa spelarna att försörja sig själva. Man skall t.ex. inte gå back på att spela om SM-titeln och Sverige skall ha ett herr och ett damlandslag som representerar landet i Lag-EM och OS på samma sätt som de bästa juniorerna, talangerna skall skickas till de internationella mästerskapen för att utvecklas på bästa sätt.

Sex svenska stormästare bor utomlands - det är kanske ingen slump?
Självfallet är inte Sverige något idealiskt schackland men jag skulle tro att väderleken och det sociala spelar större roll där. Men du har en poäng i att relationen mellan toppspelarna, SSF och schacksverige måste förbättras. Av någon konstig anledning ser många i schacksverige toppspelarna som arroganta, bortskämda divor istället för vad de egentligen är: idrottsmän och idrottskvinnor som i de flesta fall försöker överleva på sin sport. Jag antar att det som vanligt är jantelagen som spelar in, tragiskt men sant. SSF måste också förbättra sin kommunikation med både schacksverige och toppspelarna. Det skulle ta bort en del problem och en hel del onödigt tjafs skulle kunna undvikas. Samtidigt måste också schacksverige visa de som jobbar inom SSF professionellt och ideellt lite mer respekt. Konstruktiv kritik är givetvis helt OK och i många fall bra men mängder negativt gnäll leder ingen vart. Helt enkelt så är det allas uppgift att se till att klimatet i svenskt schack förbättras.

Vems ansvar är det att engagera stormästarna i svenskt schack?
Återigen ingens fulla ansvar men det borde det ligga i allas intresse att de bästa spelarna ställer upp i SM, Elitserien, representerar landet i internationella mästerskap och besöker klubbarna runt om landet för simultanuppvisningar och träningar, så att toppspelarna delar med sig av sin schackkunskap samt bidrar till att sprida och populisera schacket i Sverige. Förbundet har givetvis ett visst ansvar då det är de som i många fall står bakom deltagandet vid t.ex de internationella mästerskapen, äger kvalificeringrätten till Europacupen samt rättigheterna till SM-tävlingarna.

Du var också med och drev igenom det återinförda bidraget till Europacupspel, och på sistone har du engagerat dig i Elitserien. Vad har du för åsikter där?
När det gäller Europacupen är jag inte alls nöjd. Även någon annan klubb än den som sponsras av Peter Hlawatsch måste ha råd att åka. SSF har råd att åtminstone dubbla sitt nuvarande stöd (20000 kr) så att Sverige alltid har en representant i denna prestigefyllda turnering. Jag jämför den med fotbollens Champions League och det är alltid speciellt att spela där med alla världens bästa spelare på plats. Rent logiskt måste det också finnas ett förstapris att kämpa om för landets bästa klubbar. Varför skall de annars spendera pengar på Elitserien när de sedan inte har råd att ta emot belöningen ifall de lyckas vinna (kvalificeringen till Europacupen)?

När det sedan gäller Elitserien så är jag en stark förespråkare av 10 lag då det är billigare för klubbarna samt ger en jämnare serie. Det skall inte förekomma matcher som slutar 8-0 - det är inte OK och tar bort seriens trovärdhet. Med 10 lag blir det också mycket lättare för Allsvenska Kommitten att göra en lottning som minimerar klubbarnas resekostnader och krockar med internationella mästerskap och övriga ligor kan enklare undvikas eftersom det blir färre helger som tas i anspråk. Det som är viktigt att påpeka är att SSF:s förslag innebär 2 sammandrag med 3 matcher vardera samt 3 enkelmatcher istället för 5 som det blir med 12 lag. Enkelmatcherna är både de dyraste och i mina ögon de tråkigaste eftersom sammandragen blir en helt annan schackfest med livesändning och alla lagen på samma plats. Med det här förslaget får också de lag som vill ha hemmamatcher minst en hemmamatch vilket kan vara viktigt för de klubbar som LASK och Uppsala som gör något medialt med en match per år. Jag kan helt enkelt inte se några argument för 12 lag annat än rent egoistiska från de klubbar som riskerar att åka ut.

Vad tycker du annars om SM och det nya formatet med nio dagar?
Jag tycker att det är jättebra och jag var en stark förespråkare av det nya formatet. Jag ringde i ett tidigt skede upp Anil Surender som höll i formatförändringen och delgav mina ideer hur man skulle kunna rycka upp SM och få upp deltagarantalet igen. De hade dock redan tänkt i mina banor och allt var redan på gång. Antalet anmälda visar ju att det är helt rätt att ändra formatet. Det gäller att modernisera sig och hänga med samt skapa attraktiva produkter både för schackspelarna själva, sponsorer och allmänheten. 800 schackspelare på plats samtidigt det sätter avtryck och skapar en schackfest som också allmänheten kan förstå sig på.

Så du ser trots allt hopp för svenskt schack?
Ja, jag har starkt förtroende för Anil Surender som jag hoppas blir ordförande nu på kongressen i Lund. Blir det så är jag övertygad om att det kan bli riktigt bra. Det som dock måste få ett slut är allt tjafsande inom svenskt schack som inte leder någonvart. Speciellt allt folk utan koll som sitter och häver ur sig saker på nätet. Först får man kolla upp fakta sedan kan man snacka och ifall man har synpunkter på något så ring eller sök upp den ansvarige personen istället för att kasta skit på nätet. Om alla de människor som ägnar timmar åt att tycka och kritisera på nätet i mer eller mindre viktiga frågor istället jobbade konstruktivt för svenskt schack skulle schackets status i Sverige vara mycket högre.

Om vi lämnar schackpolitiken - vad gör du när du inte spelar schack?
Fram tills nu har jag jobbat som engelska- och spanskalärare i Linköping. Till hösten skall jag skola om mig till ekonom vilket jag ser fram emot.
Annars är jag ju en stor fotbollsfantast och ser en hel del fotboll samt umgås med mina vänner.

Du hinner ändå spela ganska mycket schack!
Jo, läraryrket är väl ett av de bästa yrkena att kombinera med schack. Vi har mycket ledighet och den passar jag ju förstås på att fylla upp med schackturneringar.

När vinner du SM för första gången?
För att vinna måste man ju först ställa upp och sedan komma ordentligt motiverad och välförberedd till mästerskapet så i dagsläget är det ju långt borta men sånt kan svänga fort. Kapaciteten finns ju där men det gäller också att pricka formen samt att ha tid att förbereda sig ordentligt. Jag avstår från att utlova något årtal men att kunna titulera sig svensk mästare står på att-göra-listan...

Till sist, vilka vinner fotbolls VM?
Spanien, då de spelar den bästa fotbollen och eftersom de förlorade den första matchen mot Schweiz lär de vara på hugget i resterande matcher. Jag vill dock tillägga att jag fortfarande är förbannad på coachen Del Bosque som tog med Busquets istället för världens bästa defensiva mittfältare Marco Senna från Villareal. Att han inte ens är med i truppen är inget annat än en skandal!

Linje

  

Kreativt tänkande


















 
Skugga Skugga Skugga