SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 28 juni 2010
Ellinor Frisk
Utskriftvänlig
Klubbligan
SK Rockaden behåller en stabil ledning i klubbligan med mindre än en vecka kvar till start. Tvåa ligger arrangörsklubben medan Eslöv behåller sin tredjeplats.
SK Rockaden, Stockholm    54
Lunds ASK                              36
Eslövs SK                                32
Västerås SK                            30
SS Manhem                             29
Örebro SS                                20
En Passant, Svedala             19
Limhamns SK                         19
Kristallens SK                         15
Stockholms SS                       15

Håkan Åkvist har lämnat återbud till Veteran-SM och ersätts av Gunnar Marklund. Uttagning av elitgrupperna och lottning för Junior-SM och Mästar-Elit.

Det är nu 742 anmälda till SM. Det går fortfarande bra att anmäla sig!

Observera också att anmälan inte är giltig förrän startavgiften kommit in på Schack-SM:s bankgiro 422-3855. Vi preliminärlottar på torsdag, så vi vill ha er startavgift inne senast onsdag 30 juni.

Uttagningen i SM-gruppen, Mästar-ElitJunior-SM och Veteran-SM.

Veteran Allmän: 65 deltagare
Mästarklassen: 76
Klass I: 63
Klass II: 83
Klass III: 112
Klass IV: 12

I Minor-SM är Tom Rydström högst rankad bland 55 anmälda och i Kadett-SM är Jessica Bengtsson högst rankad bland 44 anmälda. Juniorkval har 11 anmälda deltagare.

Weekendturneringen har 148 anmälda deltagare. För denna finns en separat inbjudan.

Slutligen har vi Schackfyran-Mästaren med 23 deltagare så här långt. Här är det dock naturligt med sena anmälningar. Tävlingen har också en separat inbjudan.

Denna gång intervjuar vi Fredrik Hansson från LASK som ligger i hårdträning inför SM trots att han inte vet vilken grupp han ska spela.

Vilken grupp spelar du i SM?
Jag vet inte än faktiskt. Jag skulle vilja spela klass I men tyvärr fick jag inte det eftersom min rating är för låg. Nu väljer jag mellan Juniorkvalet och Week-end turneringen.

Det kanske är svårt att fråga vilken din målsättning är om du inte vet vilken klass du ska spela, men jag gör det ändå: vilken är din målsättning i SM?
Om jag ställer upp i juniorkvalet siktar jag förstås på att gå vidare till Junior-SM nästa år. Blir det Week-end hoppas jag på att vinna min grupp.
 
Du började spela i klubb relativt sent, berätta!
Jag började i LASK hösten 2007 när jag var sexton år. När jag var liten lärde jag mig hur pjäserna gick av min pappa och sen spelade jag mycket på internet. Det var egentligen på det sättet jag blev riktigt intresserad av schack och jag spelar fortfarande mycket blixt på nätet.
 
Hur mycket schack tränar du nu?
Som sagt spelar jag mycket blixt, ungefär en timme om dagen. Jag tränar också med Jacob Mejvik och Jonas Källén på LASK, 1-2 gånger i veckan. Nu när det är sommarlov har jag dock tränat 3 gånger i veckan med främst Jonas.
 
Jag har smugit förbi era träningar då och då i Schackhuset och varje gång är det samma bok som är framme: Dvoretskys endgame manual. Börjar ni bli klara med den?
Ja! Det är därför vi tränar extra nu, för att bli klara med boken. Vi har hållit på i 1,5 år och nu har vi bara några sidor kvar. Jag tror slutspel är det viktigaste att träna på i schack eftersom det ger en stor hjälp när man ska bedöma drag och ställningar i mittspelet.
 
Jag kan bara hålla med. Dessutom är det väldigt roligt att träna slutspel! Du är även ungdomstränare i LASK. Tror du man blir en bättre schackspelare av att träna andra?
Ja, det tror jag definitivt. Man måste kunna förklara saker på ett pedagogiskt sätt och man får en bättre förståelse för schack. Det räcker inte att säga ”och här står vit bättre” eftersom barnen hela tiden frågar varför.
 
Tack för svaren Fredrik och lycka till i SM oavsett vilken grupp du ställer upp i!
Tack!
Linje

  

Kreativt tänkande


 
Skugga Skugga Skugga