SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 28 maj 2010
Axel Smith
Utskriftvänlig
Klubbligan
Denna vecka kommer klubbligan redan på fredagen. Orsaken är att vi blev så glada över att det trillade in 24 anmälningar på en och samma gång från Västerås!

Vi påminner också om att fem schackböcker lottas ut bland de som anmäler sig och betalar startavgiften senast fredagen den 28 maj.

Totalt är nu 108 klubbar representerade i SM. Ny etta i klubbligan är alltså Västerås SK!

1. Västerås SK                   28 (+24)
2. SS Manhem                    22
3. Örebro SS                      18
4. Lunds ASK                     16 (+2)
5. Limhamns SK                 12
6. Sollentuna SK                 11 (+2)
7. Malmö AS                        9
8. Stockholms SS                8
8. Alingsås SS                     8
8. SS Allians, Skänninge      8
8. Kristallens SK                  8
8. SK Kamraterna                8
8. Wasa SK                        8

Denna gång intervjuar vi André Nilsson, ordförande och juniorledare i Västerås SK, som står som värd för SM 2011.

Vad är det som är så speciellt just med schack-SM?
SM är SM! En speciell atmosfär som inte går att beskriva utan måste upplevas. Har man en gång masat sig i väg till Schack-SM ska det mycket till om man ska lyckas ta sig upp ur schackträsket igen

Det känner jag igen, jag var själv fast vid schackbrädet efter mitt första SM. Ni har 28 anmälda starter - hur har ni lyckats med det?
Vi har fått många juniorer med oss och deras deltagande är resultatet av att vi har jobbat mycket medvetet dem de senaste 1-2 åren för att få dem att åka ut och spela seniortävlingar. Fixar man och syr ihop paket med resa och boende för juniorer är det inga problem att få med sig dem på turneringar och det brukar räcka med en tävling för att de ska få blodad tand och vilja vara med på fler!

Kul att höra! Det måste vara speciellt att åka så många från samma klubb. Hur har ni löst boendet, och vad ska ni göra i Lund mer än att spela schack?
Jag satte in en annons på Blocket och har fått ett tiotal svar. Lund är fullt med studenter som åker hem till annan ort på sommarlovet. Vi hyr ett radhus och en stor lägenhet för de yngre + ledare samt någon mindre lägenhet för de äldre. Vi har några bilar med oss så det blir säkert att vi åker och badar någon dag, annars brukar vi bryta av våra superseriösa schackförberedelser med tv-spelande och chock, chock, chock på traditionellt Västerås-vis!

Är ni många i klubben som hjälper till?
Jag och Mats Sjödin sköter det mesta av förarbetet, men vi blir 5-6 ledare som åker ner för att sköta logistiken och markservicen åt våra juniorer.

Du spelar inte själv?
Nej, det var länge sedan jag gjorde ett SM nu, men kanske blir det en comeback någon gång framöver. Jag ägnar så mycket tid åt ungdomsarbetet i klubben att det inte finns tid över mer än till lite harvande i serien. Det här SM:et tänkte jag och ett par till dessutom ”spionera” lite som ett led i förberedelserna inför SM i Västerås 2011.

Ja, 2011 går SM i Västerås! Hur ska ni locka dit hela Schacksverige?
Vi har fått tag i en förnämlig spellokal mitt i stan, Aros Congress Center, och Västerås är en fin sommarstad med närheten till Mälaren. Dessutom ligger Västerås rätt bra till geografiskt sett i Schacksverige. Vi har värmt upp med att arrangera en rad andra större tävlingar det senaste året så arrangörsstaben är varm i kläderna och redo att göra ett bra arrangemang!

Det låter lovande! Vad tycker du om det nya SM-formatet?
Det nya SM-formatet är en nödvändig anpassning till hur folk har det nu för tiden med tusen saker som ska hinnas med. Att ta två veckors semester för ett SM känns inte som något realistiskt alternativ för det stora flertalet schackspelare. Jag tycker att deltagarsiffrorna för årets tävlingar redan bekräftar att det har varit rätt väg att gå!

Varför valde ni att arrangera SM?
Vi är helt enkelt knäppa! Jag blir glad om vi tjänar några korvören på alla de tusentals timmar vi kommer att lägga ner i förberedelser och arbete under tävlingarna. Men till syvende och sist handlar det väl om att alla klubbar med självaktning borde arrangera ett SM, och det är helt enkelt vår tur att föra stafettpinnen vidare.

Linje

  

Kreativt tänkande


 
Skugga Skugga Skugga