SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje
Publicerad den 13 maj 2010
Axel Smith
Utskriftvänlig
Nils Grandelius stormästare!
Sverige har fått en 17:e stormästare. Efter remi mot GM Marin Bosiocic tog Nils sin tredje och slutgiltiga norm.

Pressmeddelande.

  Nils har spelat i Open Bosna i Sarajevo, Bosnien & Hercegovina, sedan den 5:e maj. Efter nio ronder har han fyra vinster, fyra remier och en förlust.  Nils får höja motståndaren i första ronden till 2200, och har därmed mött ett rankingsnitt på 2477. Med 6/9 krävs ett rankingsnitt på minst 2475, vilket Nils alltså har.

- Jag lättad, säger Nils. Det har varit ett mycket trevligt land att spela i, schack har hög status. Mitt bästa parti i turneringen var mot Petrosian, där gjordes nog turneringens snyggaste drag.

Nils två första GM-normer var i Olomouc Chess Summer 2008 och 2009. Rankingkravet på 2500 passerades för första gången i juli 2009.

Nils har haft en tung period bakom sig, och har inte slått en högre rankad spelare på över ett halvår. Han har fortsatt träna och kämpa, och får nu slutligen utdelning. Mot GM Davit G Petrosian, Armenien, fick Nils chansen att åter briljera mot högre rankat motstånd.

Diagram

Nils spelade 27...Dxh2!! och Petrosian gav upp. På 28.Kxh2 följer 28...Sf3+ 29.Th1 Th2 matt. Det blir samma utgång om kungen går till h3.

Klockan 16.01 idag accepterade Nils kroaten Bosiosic remianbud och uppfyllde därmed kraven för stormästartiteln. Han kommer att utses på nästa FIDE-kongress. Grattis!

Linje

  

Kreativt tänkande


 
Skugga Skugga Skugga