SM 2010
Skugga Skugga Skugga
Skugga

Linje

Arkiv

SM 
William Johansson blev sexa i Högsta gruppen i Weekend 1!
Han tog 2½/5! En fin prestation!
Läs mer
Oscar Morell är Svensk Mästare i Minior-SM (spelare som är 13 år och yngre)!
Han tog fantastiska 9/9 och vann överlägset med 1½ poäng! Segern säkrades redan i rond 8. Hans ELO-prestation blev 2287. Oscars ratinghöjning blev 65,2.
Läs mer
Hampus Bensryd vann Weekend 2
LASK-junioren Hampus Bensryd tog 4½/5 i högsta Weekend 2-gruppen i SM och vann därmed med en poängs marginal. Hampus kunde bokföra +53,2 elopoäng på sitt konto. LASK gratulerar.
Läs mer
Theodor Stedman slutade fyra i Minior-SM (spelare som är 13 år eller yngre)
Han tog 5½/9 och ökade sin rating med 43,2 poäng. En stark prestation.
Läs mer
Ludvig Morell slutade sjua i Kadett-SM (spelare som är 16 år eller yngre)!
Han kämpade länge om topplaceringarna, men förlorade dessvärre de två sista partierna. Han tog 5/9.
Läs mer
CM Alexander Nord slutade femma i Junior-SM (spelare som är 20 år eller yngre)!
Han tog 5/9. Ett utmärkt genomfört SM!. Han ökade sin ELO med 26,8 poäng.
Läs mer
Oscar Morell är Svensk Mästare!
Oscar Morell blev idag klar som Svensk Mästare för Miniorer, dvs spelare som är födda 2009 eller senare. Han har redan säkrat vinsten med 8/8. När en rond återstod ledde han med ointagliga 1½ poäng! Till slut blev det nio raka vinster!
Läs mer
Öppet Hus fortsätter under SM!
Tisdagen den 5 juli kl. 15.00 - ca 18.00 och söndagen den 10 juli kl. 11.00 - ca 14.00.
Läs mer
Dags att tänka om vad gäller Juniorallsvenskan
Sveriges Schackförbunds styrelse bör nog ta en ordentlig lutare vad gäller Juniorallsvenskan. Årets tävling i Stockholm manar inte till efterföljd.
Läs mer
Dubbelt LASK i Blixt-SM
GM Axel Smith segrade vid söndagens Blixt-SM i Helsingborg före FM Kaan Küçüksari. LASK-dominansen förstärktes av FM Isak Storme på fjärde plats och FM Sebastian Mauritsson på sjätte.
Läs mer
BLIXT-SM spelas 14 november
En mycket sen inbjudan har inkommit till årets BLIXT-SM, som spelas söndagen den 14 november på Elite Hotel Marina Plaza i Helsingborg.
Läs mer
SM i Helsingborg - Tiger tvåa och Martin Jogstad vann Mästarklassen Elit
SM-tävlingarna i Helsingborg begränsades till tre klasser med 10 deltagare i varje: Sverigemästargruppen. Mästarklassen Elit och Junior-SM
Läs mer
SM i Helsingborg
Årets SM-tävlingar spelas utan publik i Helsingborg. Det spelas bara i tre klasser: Sverigemästarklassen, Mäster Elit och Junior-SM.
Läs mer
Hanna i dam-SM online
Söndagen den 9/5 kl 10 spelades dam-SM online. Hanna Jägare representerade LASK.
Läs mer
SCHACK-SM
Den 2 - 11 juli äger Schack-SM rum i Helsingborg. Coronapandemin kan komma att påverka upplägg och utformning! Anmälan är nu öppnad!
Läs mer
Årets schack-SM inställt!
Idag meddelade Sveriges Schackförbund att 2020 års schack-SM, som skulle ha spelats i Helsingborg 26/6 - 5/7 är INSTÄLLT. SM 2021 spelas i Helsingborg 2-11 juli.
Läs mer
Hanna Jägare trea i Flick-SM
LASK-tjejerna 11-åriga Hanna Jägare och 8-åriga Qianru Zhong deltog i årets Flick-SM i Örebro 17-19 januari som totalt samlade 87 spelare.
Läs mer
Jonny Hector segrade i snabb-SM
GM Jonny Hector segrade i 2018 års snabb-SM för kategorin veteraner 50+. Turneringen spelades i helgen på Schackhuset i Lund. Jonny släppte fyra remier på de elva ronderna och avgörande blev IM Roland Ekströms förlust mot Tomas Olsson i rond 10. 30 spelare kom till start. Nio LASKare kom bland de 16 bästa.
Läs mer
Jonny Hector leder i halvtid
GM Jonny Hector, Limhamns SK, har tagit 5 poäng på de sex första ronderna av Snabb-SM för veteraner 50+, som spelas på Schackhuset i Lund. Tre spelare ligger en halvpoäng efter: IM Bengt Svensson, SK Kamraterna Göteborg, Torbjörn Ivarsson, LASK och IM Roland Ekström, LASK.
Läs mer
10 % damer i Veteran-SM
Glädjande nog ställer tre damer upp i årets Veteran-SM i snabbschack 50+. De kämpar därmed om det speciella priset för bästa dam. 13 av deltagarna kämpar om priset som bästa spelare 60+.
Läs mer
30 deltagare i Veteran-SM i snabbschack 50+
Veteran-SM i snabbschack för kategorin 50+ inleddes lördag 15/9 på Schackhuset. Bland de 30 deltagarna är GM Jonny Hector favorit, närmast följd av IM Rolandf Ekström. Det spelas elva ronder - sex på lördagen och fem på söndagen. Betänketiden är 15 minuter + 10 sekundert bonus per utfört drag. Tävlingsledare är Calle Erlandsson och domare Dragutin Dolenec. Åtta partier i varje rond säns live.
Läs mer
Platser kvar i Veteran-SM 50+
I helgen 15-16 september avgörs 2018 års Veteran-SM i snabbschack för spelare födda 1968 eller senare på Schackhuset i Lund. Just nu 31 anmälda. Det finns fortfarande platser kvar.
Läs mer
Magnus Wahlbom segrade i Veteran-SM i snabbschack 65+
Lördag 1.9 och söndag 2.9 spelades Veteran-SM i snabbschack för spelare födda 1953 eller tidigare. Betänketiden var 15 minuter + 10 sekunders bonus per utfört drag. Turneringen samlade 18 deltagare och spelades på Schackhuset i Lund. 15-16 september spelas veteran-SM för 50+ på Schackhuset.
Läs mer
Det finns ännu platser kvar i Snabb-SM för veteraner 1-2.9 & 15-16.9
Sveriges Schackförbund har utsett LASK som arrangör för Snabb-SM för veteraner. Det blir två tävlingar på Schackhuset i september - i båda fallen 11 ronder FIDE-schweizer med betänketiden 15 minuter + 10 sekunders bonus för utfört drag.
Läs mer
Hans Tikkanen och Kaan Küçüksari svenska mästare
LASK triumferade i såväl Sverigemästarklassen som Junior-SM vid årets Schack-SM i Ronneby.
Läs mer
787 starter gjordes vid SM i Ronneby - därav 22 av LASKare
LASK var representerat av 19 spelare som deltog i 22 olika turneringar vid årets Schack-SM. Många av LASKarna gjorde fina resultat.
Läs mer
SM i Ronneby 29.6 - 8.7
Årets Schack-SM spelas på Ronneby Brunn. I den tio man starka SM-klassen deltar tre stormästare från LASK: Tiger Hillarp Persson, Hans Tikkanen och Axel Smith.
Läs mer
Schack-SM i Stockholm
Årets Schack-SM spelas på Eriksdalshallen i Stockholm med ca 1000 startande. LASK svarar för ett 20-tal starter, bland annat tre i Sverigemästarklassen och en i Junior-SM.
Läs mer
Ludvig Morell segrade i SM:s Knatte-Weekend
SM i Stockholm inleddes med weekendturneringar och spel i SM-klassen, JSM och MästareElit-klassen.
Läs mer
Omdiskuterad uttagning av SM-gruppen 2012
Sveriges Schackförbunds styrelse har uttagit fyra spelare, att utöver de direkt kvalificerade, delta i årets Sverigemästargrupp som spelas i Falun 7-15 juli. Styrelsen är ansvarig för beslutet, men som vanligt har man delegerat uttagningen till förbundskaptenen. De direkt kvalificerade är de tre främsta i 2011 års SM-grupp, de två främsta i Mästare Elit och vinnaren av Junior-SM.
Läs mer
Resultatbok för SM
Resultatbok (pdf).
Läs mer
Partier & bilder dag 1-9
Se länkarna nedan för partier & bulletiner. I bulletin 9 redovisas bl.a. klubbligan, som Lunds ASK vann. Nu finns även alla partier samlade in en fil, med klass, namn osv standardiserade. Alla bulletiner går också att ladda ner som en fil.
Läs mer
SM är över
2010 års Svenska Mästerskap i schack är färdigspelat, med 786 starter. Svensk Mästare blev Emanuel Berg.
Läs mer
Resultat Schack4an-Mästaren
Niklas Vatn, Västerås SK, vann Schack4an-Mästaren.
Läs mer
Nils Grandelius i Radio Malmöhus
Idag kl 15.35-15.45 sändes en intervju med Nils Grandelius på Radio Malmöhus. Nedanstående skrevs ned under intervjun, så en del ord har missats. Reservation för eventuella fel.
Läs mer
Bulletinen nu 20 sidor
Bulletin för rond 1 (12 sidor), rond 2 (16 sidor) och rond 3 (20 sidor) finns som pdf-filer.
Läs mer
Sydsvenskan skriver om schack-SM
Nedan följer länkar till artiklarna.
Läs mer
SM har startat
SM har dragit igång. Kul att se så många spelare!
Läs mer
SM-information
Imorgon kl 12-15 är den personlig anmälan öppen. SM startar därefter kl 16.00.
Läs mer
Intervju med Daniel Semcesen
Tidigare intervjuer med SM-gruppsspelarna: Stellan Brynell, Hans Tikkanen, Jonny Hector, Nils Grandelius, Peter Vas, Anders Eriksson och Tiger Hillarp.
Läs mer
Intervju med Arash Abdollahzadeh Sani
Tidigare intervjuer med SM-gruppsspelarna: Stellan Brynell, Hans Tikkanen, Jonny Hector, Nils Grandelius, Peter Vas, Anders Eriksson och Tiger Hillarp.
Läs mer
Intervju med Pontus Carlsson
Pontus Carlsson har de senaste månaderna engagerat sig i svensk schackpolitik på flera olika områden. En av de mest märkbara förändringarna han fått igenom är att ha ökat prispengarna i SM-gruppen med 30 000 kr. Vi intervjuade en kritisk Pontus om vad som driver honom. Bild: Fred Lucas
Läs mer
Lambi tippar Jonny Hector som segrare i SM
Bläckfisken Paul har med stor framgång tippat resultat under fotbolls-VM. Under SM är det fåret Lambi som tippar.
Läs mer
Intervju med Tiger Hillarp
Tiger är känd för att varva bra turneringar med sämre. 2007 och 2008 vann han SM, men 2009 kom han blott på 9:e plats. I år är han åter en av favoriterna. I en frispråkig intervju berättar Tiger om hur det är att vara schackspelare, speciellt i Sverige, och om hur han ser på schackträning. Rekommenderas!
Läs mer
Klubbligan
SK Rockaden behåller en stabil ledning i klubbligan med mindre än en vecka kvar till start. Tvåa ligger arrangörsklubben medan Eslöv behåller sin tredjeplats.
Läs mer
Weekendturneringen
Den 9-11 juli spelas SM:s Weekendturnering. Det går fortfarande att anmäla sig till alla klasser utöver elitklasserna!
Läs mer
Intervju med Anders Eriksson
Tidgare intervjuer med SM-gruppsspelarna: Stellan Brynell, Hans Tikkanen, Jonny Hector, Nils Grandelius och Peter Vas.
Läs mer
Nils Grandelius spelar blindschack simultant mot sju professorer!
Blindsimultanen i Atriumgården i Stadsbiblioteket startar 12.00 fredagen den 2 juli och beräknas hålla på i cirka fyra timmar. Fritt inträde!
Läs mer
30 000 kr högre prissumma i SM-gruppen!
På initiativ av stormästaren Pontus Carlsson har prissumman i SM-gruppen ökats med 30 000 kr.
Läs mer
Intervju med Peter Vas
Peter Vas kvalificerade sig till årets SM-grupp genom en andraplats i Kungsör förra året. Eftersom att Peter är bosatt i London fick SM-redaktionen ta till oväntade medier (facebook) för att nå honom för en intervju.
Läs mer
Utnyttja Djingis Khans erbjudanden under SM
Hotell Djingis Khan är ett av de SM-hotell där du kan bo för förmånliga priser.
Läs mer
Uttagning elitgrupperna
Mästar-Elit, Junior-SM och Veteran-SM är nu uttagna. De två förra är dessutom lottade.
Läs mer
Ingen förseningsavgift
Det går fortfarande att anmäla sig till schack-SM. I år tar vi inte ut någon förseningsavgift!
Läs mer
Peter Heine Nielsens föreläsning
För en dryg vecka sedan vann Peter Heine Nielsen en redan klassisk match mot Mads Andersen med 2-0. Han kommer därmed att bli den andre nordbo som går över 2700 i elo. I helgen kom han på besök till Lund. Inför 33 åhörare berättade han om VM-matchen mellan Viswanathan Anand och Veselin Topalov, med avbrott för frågor och funderingar. Första timmen var på danska, och de följande två timmarna på engelska. En kort resumé från den mycket uppskattade föreläsningen följer nedan:
Läs mer
Klubbligan
Ny ledare av Klubbligan är SK Rockaden.
Läs mer
Intervju med Nils Grandelius - 17 år idag
Inför sommarens SM kommer vi att porträttera samtliga 10 SM-gruppsdeltagare här på hemsidan. Den här gången ligger fokus på den nyblivne stormästaren Nils Grandelius, som fyller 17 år idag 3:e juni.
Läs mer
Föreläsning med Peter Heine Nielsen !!
Föreläsning i Victoriastadion söndagen den 6:e juni kl 16.00 med GM Peter Heine Nielsen. Inbjudan (pdf)
Läs mer
Intervju med Jonny Hector
Inför sommarens SM kommer vi att porträttera samtliga 10 SM-gruppsdeltagare här på hemsidan. Tidigare har vi intervjuat Stellan Brynell och Hans Tikkanen. Nu har turen kommit till Sigeman-aktuelle Jonny Hector. Han berättar om sin schackkarriär och om framgångarna den senaste tiden.
Läs mer
Klubbligan
Denna vecka kommer klubbligan redan på fredagen. Orsaken är att vi blev så glada över att det trillade in 24 anmälningar på en och samma gång från Västerås!
Läs mer
Anmälningsläget & specialpris i JSM
De fem främsta i Junior-SM kommer att bjudas på fri startavgift och logi vid Rilton Cup 2010/11. Nedan följer en resumé över anmälningsläget i de olika klasserna.
Läs mer
Klubbligan
Manhem först till 20 anmälda spelare. Glöm inte att vara med i utlottningen av fem schackböcker!
Läs mer
Intervju med Hans Tikkanen
Inför sommarens SM kommer vi att porträttera samtliga 10 SM-gruppsdeltagare här på hemsidan. Förra veckan intervjuade vi Stellan Brynell och denna vecka har turen kommit till vinnaren av Deltalift Open 2010, Hans Tikkanen.
Läs mer
Schackfyran-Mästaren
Den 10 juli spelas Schackfyran-Mästaren!
Läs mer
Klubbligan
Alla som är anmälda och har betalt startavgiften senast den 28 maj deltar i utlottningen av fem schackböcker!
Läs mer
Hans Tikkanen vann Deltalift Open
Stormästarna föll tillbaka i Laholm. Tidningsbud avgick med segern.
Läs mer
Deltalift Open rond 5-6
Mycket kampschack under andra dagen.
Läs mer
Rond 1-4 i Deltalift Open
Efter fyra ronder är det tre spelare med full poäng: Stellan Brynell, Hans Tikkanen och Jan Lundin.
Läs mer
Nils Grandelius stormästare!
Sverige har fått en 17:e stormästare. Efter remi mot GM Marin Bosiocic tog Nils sin tredje och slutgiltiga norm.
Läs mer
Deltalift Open 2010
Idag startar 7:e upplagen av Deltalift Open i Laholm. Deltagarrekordet från förra året är 104 deltagare, och det blir nästan lika många i år.
Läs mer
Intervju med Stellan Brynell
Inför sommarens SM kommer vi att porträttera samtliga 10 SM-gruppsdeltagare här på hemsidan. Först ut är Stellan Brynell, ordförande i Limhamns SK, landslagsspelare sedan många år och tvåfaldig svensk mästare (1991 & 2005).
Läs mer
Klubbligan
Anmälningarna till SM strömmar in, bara i helgen har över 30 spelare anmält sig.
Läs mer
Rankingtal 1/5
Man kan nu själv uppdatera med rankingtal 1 maj, genom att fylla i det på sidan över anmälda!
Läs mer
Klubbligan
Örebro leder SM:s klubbligan tätt följd av Manhem.
Läs mer
Bortrest
SM-kansliet stängt.
Läs mer
PRESSMEDDELANDE
Följande spelare har tackat ja till att spela med i sommarens SM-grupp i Lund.
Läs mer
Nytt SM-hotell (del 2)
Nu kan man även boka rum på Scandic Star för det förmånliga SM-priset!
Läs mer
Intervju med Magnus Wahlbom
Veteran-SM kommer i år att bli en högintressant tävling. Här följer en intervju med 1974 års svenska mästare Magnus Wahlbom, som nu återvänder till Lund.
Läs mer
Nytt SM-hotell
Nu kan man även boka rum på Djings Khan för det förmånliga SM-priset!
Läs mer
SM 2010
Igår torsdag var det 100 dagar till SM startar. Här följer en lägesrapport:
Läs mer
Swedish Championship open for foreign players!
The Swedish Championship will be held in Lund 3-11 July 2010.
Läs mer
Resultat
Här finns alla resultat från 2010 års schack-SM.
Läs mer
www.lask.se/sm2010
På hemsidan kommer vi att bevaka SM med: - fotografier från varje rond - rondrapporter med fokus på SM-gruppen - bulletin med kommenterade partier - partierna från elitklasserna samma dag som de spelats - livesändning som Anders Hansen sköter!
Läs mer
Lund
Lund, med cirka 100 000 invånare, har en drygt 1000-årig historia och är därmed en av de äldsta städerna i Sverige. Staden har ett rikt kultur- och nöjesliv och tampades med Umeå om att bli Europas kulturhuvudstad 2014.
Läs mer
Logialternativ
Vi hoppas att alla SM-deltagare ska hitta ett boende som passar era önskemål.
Läs mer
Livesändning
Vi livesänder 20 partier under schack-SM.
Läs mer
Kontakt
Lunds Akademiska Schackklubb arrangerar SM 2010. För frågor hänvisas till: Axel Smith, 073-7693386 Nedan har vi samlat de vanligaste frågorna.
Läs mer
Linje

  

Kreativt tänkande


 
Skugga Skugga Skugga